ZMĚNIT MÍSTO

Bouřky v Austrálii

20.12.2021

Východní Austrálii včetně města Sydney několik dní sužují stále silnější a ničivější bouře, které si už vybraly jednu oběť. Oblast města Sydney zasáhly přívalové deště a silné nárazové větry už o víkendu a hasiči zde evidují přes 500 výjezdů.

Během bouří v Austrálii bylo zraněno několik osob padajícími stromy. Jedinou obětí se stala žena, kterou zavalil v automobilu vzrostlý strom po zásahu blesku. Popadané stromy poškodily řadu domů a v některých případech zničily i střechy.

Bouře, které momentálně bičují stát Nový Jižní Wales jsou bezprecedentní. Hasiči nepřetržitě odstraňují vzrostlé stromy, které neodolaly prudkým nárazům větru. Poletující trosky poškodily i celou řadu průmyslových budov.

Během neděle vítr poškodil i elektrické vedení, díky čemuž se na několik hodin ocitlo 26 tisíc domácností bez elektřiny. Ještě před příchodem bouří meteorologové varovali, že by mohly být obzvláště ničivé, což se brzy naplnilo.

Silné bouře vznikly především v důsledku studené fronty, která o víkendu vystřídala teploty, které se šplhaly až na 36 stupňů Celsia. Bouře následně doprovázely větry vanoucí rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Jedna z nejsilnějších bouří se prohnala oblastí Narrabeen a byla srovnatelná se slabším cyklónem.

Momentálně panují obavy, že další silné bouře se vyskytnou v polovině tohoto týdne. Neměly by však být zdaleka tak ničivé, jako ty v závěru minulého týdne. Od nedělního večera probíhají ve státě Nový Jižní Wales a škody by mohly být vyčísleny do konce tohoto týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu