ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Bolívii

24.12.2021

Velkou část Bolívie sužují už takřka měsíc silné deště a záplavy, které si vybraly už dvanáct obětí na životech. Záplavy poškodily mnohé silnice a zničily velkou část úrody. Rekordní srážky spadly v sedmi z devíti provincií a byla zde vyhlášena výstraha před deštěm a povodněmi.

V Bolívii právě začalo období dešťů, které potrvá nejméně do března. Náměstek ministerstva civilní obrany uvedl, že většinu obětí smetly rozvodněné řeky. Situace je vážná i v hlavním městě La Pazu, kde se už zřítilo několik podmáčených budov.

V provincii Cochabamba museli záchranáři evakuovat několik stovek obyvatel, kterým divoká voda odřízla únikovou cestu z jejich domovů. Je velni pravděpodobné, že enormní srážky souvisí s jevem La Niňa, který způsobuje vydatné srážky v centrální části And.

Do dnešního dne záplavy a silné deště zničily kolem 1050 hektarů zemědělské půdy. V tuto chvíli ohrožují na životech nejméně 1500 rodin po celé Bolívii. Nejvážnější situace je v okolí rozvodněných řeky Yapacani, Surutu a Grande ležící v departmentu Santa Cruz.

Zhoršující situace je i na řece Mizque v departmentu Cochabamba. Meteorologové varují, že další vydatné srážky zasáhnou celé území Bolívie do konce tohoto týdne. Nejvíce srážek se očekává v centrální oblasti Bolívie.

Záchranáři v departmentech La Paz, Cochabamba, Tarija a Chuquisaca stále pátrají po několika pohřešovaných. V osmnácti obcích patřících především do provincie Santa Cruz dosáhla výška vody v řece Pirai takřka pěti metrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu