ZMĚNIT MÍSTO

Webbův teleskop

27.12.2021

NASA ve spolupráci s evropskou kosmickou agenturou vypustila v ranních hodinách na Vánoce z Jižní Ameriky největší a nejvýkonnější dalekohled všech dob. Nese název teleskop Jamese Webba a jeho hodnota je deset miliard dolarů.

Teleskop Jamese Webba vynesla raketa Ariane 5 z tropického deštného pralesa ve Francouzské Guyaně, kde se nachází vesmírné středisko. Teleskop Jamese Webba si klade ambiciózní cíl v podobě nahlédnutí zpět ke zrodu vesmíru.

Nový teleskop byl speciálně navržen tak, aby překonal možnosti Hubbleova vesmírného teleskopu s infračerveným viděním. Ten dokázal nahlédnout 13,5 miliardy let do minulosti vesmíru a zároveň umožnil spatřit světlo prvních hvězd a galaxií, které se formovaly po velkém třesku.

Start rakety s teleskopem proběhl hladce a po pár minutách došlo i k úspěšnému oddělení dalekohledu od horního stupně rakety. Asi po půl hodině od startu začal teleskop pracovat na plný výkon.

Brzy se k vypuštění teleskopu Jamese Webba vyjádřil i administrátor NASA Bill Nelson. Kromě poděkování evropské a kanadské kosmické agentuře za spolupráci podotkl, že nyní nás čekají neuvěřitelné objevy, které nás vrátí až na úplný začátek vesmíru.

Nová observatoř má nyní před sebou 29 dní složitého procesu, který zahrnuje rozmístění a rozvíjení ve vesmíru. Observatoř a její clona musí projít o velikosti tenisového kurtu musí projít více než třemi sty postupy nasazení.

Vědci s napětím očekávají, že konečně budou moci nahlédnout na nejstarší hvězdy. Teleskop Jamese Webba rovněž umožní důkladněji studovat i černé díry, pulsary, exoplanety a další vesmírné objekty.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu