ZMĚNIT MÍSTO

Povodně v Brazílii

28.12.2021

Stát Bahia, který leží na severovýchodě Brazílie, se potýká podle guvernéra s nejhoršími záplavami v historii. Situace je nadále dramatická a počet obětí už se vyšplhal na dvacet. V dalších dnech jsou hlášeny silné deště, které situaci ještě více zkomplikují.

Brazilský stát Bahia je domovem bezmála patnácti milionů obyvatel, kteří jsou momentálně ohrožení záplavami, které vyvolaly přívalové deště. Prší zde prakticky nepřetržitě už od štědrého dne a některé přehrady přetékají. To donutilo k evakuaci tisíce obyvatel, kteří se přesunuli do vyšších poloh.

Záchranáři pomáhají evakuovat některé obyvatele za pomoci člunů. Nejvíce obyvatel uvízlo ve svých domech ve městě Itabuna na jihu státu. Guvernér státu Rui Costa později uvedl, že ve stavu nouze se nachází momentálně více než sedmdesát obcí.

Hasiči už zachránili přes 300 obyvatel ve městech, které zalila voda z rozvodněné řeky Cachoeira. Veškeré záchranné práce hasičům komplikují silné proudy vody. Jednu dobu byla situace kritická a hasiči museli na několik hodin přerušit záchranné práce, protože bylo obtížné manévrovat v proudech i s vodními skútry.

Agentura civilní obrany uvedla, že do dnešního dne zahynulo v důsledku povodní 20 obyvatel žijících v jedenácti vesnicích. Úřady zároveň varují, že pokud budou záplavy pokračovat, mohlo by dojít k vážnému poškození deseti přehrad.

V minulém roce došlo v sousedním státě Minas Gerais ke zřícení těžební přehrady a při katastrofě zahynulo 270 obyvatel. Od té doby jsou všechny přehrady pečlivě monitorovány, aby se dalo včas předejít havárii.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu