ZMĚNIT MÍSTO

Závěje v Japonsku

30.12.2021

Střední, západní i severní Japonsko zasáhlo vydatné sněžení, které odstartovalo dopravní kalamitu. Mezi nejvíce zasažené regiony patří Chugoku, Kinki, Tokai a Hokuriku. Podle meteorologů v některých oblastech spadlo až 90 centimetrů sněhu.

Silné sněžení komplikuje silniční, železniční i leteckou dopravu. Na některých dálnicích došlo k mnoha dopravním nehodám. Týká se to především dálnic Tohoku, Meishin, Maizuru-Wakasa a Kanetsu. Husté sněžení doslova paralyzovalo leteckou dopravu a společnosti Japan Airlines a All Nippon Airways musely zrušit více než 180 letů.

Výrazně byla omezena i železniční doprava v oblasti Kinki. Muselo zde být zrušeno kolem sto dvaceti expresních vlaků. Podle společností JR Central a JR West byla zpožděna celá řada vysokorychlostních vlaků na trasách Tokaido a San-yo Shinkansen.

Silné sněžení v Japonsku začalo už v neděli a podle meteorologů spadlo v oblasti Hokuriku 90 centimetrů sněhu. Obdobné množství spadlo i v oblastech Tokai a Kinki. V oblasti Tohoku do středy napadlo kolem sedmdesáti centimetrů sněhu. V některých oblastech bylo vydáno varování před silným větrem a lavinami.

Meteorologové se shodují, že vydatné sněžení a mimořádně nízké teploty zasáhly Japonsku z důvodu rozšiřujícího se polárního víru. Teplota vzduchu ve vyšších částech atmosféry, se nad Japonskem pohybuje kolem minus padesáti stupňů Celsia.

V prefektuře Hyogo spadlo za 24 hodin 71 centimetrů sněhu, což je rekord pro tuto oblast. Další rekordní množství sněhu bylo zaznamenáno v prefektuře Shiga, zde během jediného dne spadlo 68 centimetrů. S vysokou pravděpodobností bude v Japonsku sněžit až do konce týdne, proto agentura pro zvládání požárů a katastrof vyzvala všechny obyvatele, aby byli při odklízení sněhu ze střech mimořádně opatrní.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu