ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v Coloradu

02.01.2022

Několik lesních požárů zničilo ve státě Colorado takřka tisíc domů. Požáry poháněl silný vítr a bleskově se šířily. Hasičům s jejich zdoláním pomohlo nejvíce husté sněžení. Celkem bylo zraněno sedm obyvatel a bezmála třicet tisíc jich bylo evakuováno.

Podle guvernéra státu Colorado požáry vznikly ke konci minulého roku a přerušily silvestrovské oslavy. Požárům předcházel velice suchý podzim a léto. Jen zázrakem nikdo nepřišel o život, protože se jednalo o katastrofu, která v tomto období bývá spíše výjimečná.

Požár se šířil tak rychle, že většina z evakuovaných obyvatel měla jen několik minut na opuštění svého domu a vzali si jen ty nejdůležitější věci a své domácí mazlíčky. Díky pohotové reakci všech obyvatel bylo zraněno jen několik lidí. Brzy se ukázalo, že plameny sežehly skoro tisíc domů.

Rozsáhlé evakuace probíhaly už od čtvrtka ve dvou městech ležících východně od Denveru nedaleko Skalistých hor. Mezi nejpostiženější okresy zcela jistě patří Boulder. Příčiny vzniku požárů zatím nejsou jasné, ale požární inspektoři se domnívají, že by mohly souviset s elektrickým vedením.

Meteorologové v oblasti naměřili silný vítr, který v nárazech dosahoval až sto sedmdesáti kilometrů za hodinu. Oheň se šířil tak rychle, že místo hašení museli místo opustit i jednotky požárníků včetně místního šerifa.

Požáry spálily plochu o rozloze 24 kilometrů čtverečních a zanechaly po sobě ohořelé stromy a pole. Úředníci podotýkají, že se samotným hašením nejvíce pomohlo počasí, protože silný vítr brzy vystřídalo husté sněžení. V tuto chvíli už požáry nepředstavují další nebezpečí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu