ZMĚNIT MÍSTO

Vichřice na Aljašce

04.01.2022

Momentálně sužuje obyvatele centrální Aljašky mimořádně silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Teploty zde padají až na minus 35 stupňů Celsia a obyvatelům hrozí omrzliny a podchlazení. Vichřice zapříčinila zároveň rozsáhlé výpadky elektřiny, které se týkají přibližně deseti tisíc obyvatel.

Jižní oblasti centrální Aljašky zasáhla vichřice, která strhnula elektrické vedení, poškodila řadu domů, a dokonce i převrátila menší letadla. Největší výpadky elektřiny jsou evidovány v údolí Matanuska Susitna, které se nachází 60 kilometrů od hlavního města Anchorage. Výpadky se zde týkaly přibližně osmi a půl tisíc obyvatel žijících ve městech Palmer a Wasilla.

K největším výpadků zde došlo v úterý, kdy se krátkodobě ocitla bez proudu většina obyvatel žijících v oblasti údolí Matanuska Susitna. Podle Matanuska Electric Association na Aljašce celkově došlo k výpadkům elektřiny u 22 tisíc zákazníků.

Varování před silným větrem bude na Aljašce v platnosti i nadále. Teploty v dalších dnech se budou pohybovat kolem dvaceti až třiceti pěti stupni Celsia pod bodem mrazu. Pokud se nepodaří rychle obnovit dodávky elektřiny, hrozí u mnoha obyvatel omrzliny a podchlazení, které se při takto nízkých teplotách dostaví velmi brzy.

Elektrárenská společnosti se ze všech sil snaží obnovit veškeré dodávky elektřiny, ale silný vítr jim práci výrazně stěžuje. V tuto chvíli je už jasné, že kromě výpadků elektřiny vítr poškodil i celou řadu staveb. Byly zde poškozeny i komerční budovy včetně KFC, kde se dokonce utrhla jedna zeď.

Guvernér Aljašky v pondělí vyhlásil nouzový stav a aktivoval program na pomoc všem poškozeným obyvatelům. Ve městech Palmer a Wasilla bylo zřízeno několik nouzových přístřešků a dočasně byly uzavřeny i školy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu