ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v jižním Íránu

07.01.2022

Jižní Írán se od začátku týdne potýká s bleskovými záplavami, které si už vybraly osm obětí na životech. Záplavy už poničily celou řadu domů a pravděpodobně potrvají nejméně do konce týdne. Meteorologové předpovídají další vydatné deště v oblasti jižního Íránů i v následujících dnech, což by mohlo současnou krizi ještě prohloubit.

V jižním Íránu momentálně probíhají pátrací operace po několika pohřešovaných lidech. Záchranářům se většinu obyvatel podařilo včas dostat do bezpečí, ale počet obětí podle státní tiskové agentury s vysokou pravděpodobností ještě poroste.

Patnáct obyvatel utrpělo těžká zranění a muselo být převezeno do nemocnic. Mezi nejvíce postižené provincie patří Fars. Právě zde přišlo o život podle pracovníka krizového řízení pět obyvatel. Zároveň podotkl, že v provincii fars bylo zničeno velké množství zemědělské půdy, infrastruktury a celá řada staveb v mnoha městech a vesnicích.

Nejvíce pomoci se obyvatelům dostalo od Íránského Červeného půlměsíce, který více než třem tisícům obyvatelům poskytl dočasné přístřeší. Dalším dvaceti tisícům obyvatel poskytl pomoc ve formě čisté vody, potravin a oblečení.

V tuto chvíli je v terénu kolem pěti set záchranných týmů, které poskytují potřebnou pomoc obyvatelům zasaženým povodněmi na jihu Íránu. Záplavy v Íránu zasáhly 15 provincií a záchranné operace probíhají v 87 městech. Kromě provincie Fars jsou evidovány velké škody i v provinciích Kerman, Sistan, Balúčistán a Hormozgan.

Je jisté, že vydatné srážky v posledních dnech zasáhly kromě Íránu i Spojené arabské emiráty, kde rozpoutaly záplavy v oblasti Abu Dhabi a Dubaje. Zvýšenou hladinu řek eviduje i Omán. Vydatné záplavy na jihu Íránů nejsou v posledních letech ničím výjimečným. V roce 2018 si zde záplavy vyžádaly 76 obětí a škody se vyšplhaly na dvě miliardy dolarů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu