ZMĚNIT MÍSTO

Šestice tornád zasáhla Texas

11.01.2022

Národní meteorologická služba potvrdila, že se jihovýchodním Texasem prohnalo během soboty a neděle celkem šest tornád. Momentálně probíhají v jednotlivých komunitách úklidové práce a vyčíslují se škody.

Většina z tornád, která se prohnala Texasem dosahovala síly EF0 nebo EF1. Jednalo se o slabší tornáda, ale i tak vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu způsobil velké škody. Jedno z tornád se prohnalo oblastí Spring Beach a další byly potvrzeny v neděli nedaleko Humble, Kingwood, Montgomery a Dayton.

Nyní už se ví, že čtyři z pěti tornád dosahovaly síly EF0 na fujitově stupnici. Tato tornáda zpravidla doprovází větry vanoucí rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Zbývající dvě měly sílu EF1, které po sobě už zanechaly rozsáhlejší škody.

Letecké snímky brzy odhalily, že největší škody způsobily tornáda v oblastech Humble a Kingwood, které patří mezi příměstské čtvrti Houstonu. Tornádo v oblasti města Houston poničilo řadu střech a budov. Několik střech dokonce silný vítr strhnul a způsobil strukturální poškození u mnoha podniků a skladů.

Během řádění tornád v Texasu bylo strženo i mnoho stromů. Na štěstí nikdo z obyvatel neutrpěl vážná zranění. Popadané stromy většinou poničily domy nebo automobily a zablokovaly řadu silnic. V poslední řadě tornáda zapříčinila i výpadky elektřiny, protože popadané stromy strhnuly vedení.

Meteorologové varují, že nepříznivé počasí s rizikem výskytu dalších tornád bude platit i nadále. Mezi nejrizikovější okresy patří Angelina, Jasper, Sabine, Shelby a Trinity.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu