ZMĚNIT MÍSTO

Rozsáhlé lesní požáry v Patagonii

14.01.2022

V Argentině momentálně panuje dlouhotrvající sucho a vysoké teploty, které překračují 40 stupňů Celsia. Několik týdnů zde hoří desítky lesních požárů, které už sežehly přes 100 tisíc hektarů lesa. Nejvíce požárů hoří v provincii Chubut nacházející se v Patagonii.

Hasiči už od prosince bojují s rozsáhlými lesními požáry, které už zabily i velké množství zvířat žijících v oblasti Patagonie. Nejkritičtější situace je poblíž města Puerto Madryn, kde se nachází přírodní rezervace. Několik posádek hasičů se snaží zabránit rychle se šířícímu požáru u poloostrova Valdes.

Hasiči uvedli, že s tak velkým požárem se už nesetkali dvacet let. Požár v Puerto Madryn hoří už od začátku ledna a spálil většinu lesů v okolí města. Vážnost situace potvrdil i ředitel civilní obrany Jose Mazzai. Úřady později uvedly, že požár zcela sežehl většinu vegetace.

Hasiči zdolávají plameny za pomoci hasících letadel, která jsou v těžko dostupném terénu nezbytná. Z důvodu rychle se šířícího požáru hasiči prořezaly ploty v rezervacích, aby mohla zvířata uniknout do bezpečí.

Náčelník dobrovolných hasičů s třicetiletou praxí poukazuje na fakt, že požáry jsou každým rokem ničivější z důvodu klimatických změn. S tímto faktem plně souhlasí i argentinská vláda a úřady, které se rozhodly vytvořit krizový výbor, jež bude mít za úkol koordinovat úsilí při boji s požáry v Patagonii.

V letošním roce už propukly požáry celkem v sedmi argentinských provinciích, mezi které patří Rio Negro, Neuquen, Santa Fe, San Luis, Formosa, Chubut a Misiones.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu