ZMĚNIT MÍSTO

Erupce podvodní sopky v jižním Pacifiku

16.01.2022

V sobotu došlo k mohutné erupci podvodní sopky v jižním Pacifiku, která následně vyvolala vlnu tsunami. K erupci došlo nedaleko Tonga a varování před tsunami bylo vydáno pro Havaj, celé tichomořské pobřeží USA a především pro státy Kalifornie, Oregon, Washington a Aljaška. Tlaková vlna byla tak silná, že byla zaznamenána i na území České republiky a ve zbytku světa.

Později byly podle Národní meteorologické služby hlášeny jeden a půl metrů vysoké vlny v Port San Luis ve státě Kalifornie. Podobně vysoké vlny byly následně hlášeny i v King Cove na Aljašce a v La Push ve Washingtonu.

Podle hasičů smetly vysoké vlny několik obyvatel na pláži San Gregorio State Beach. Jednoho z nich musel okamžitě převést vrtulník do nejbližší nemocnice. I přes varování Národní meteorologické služby před vlnami a nečekaným vzedmutím vody, se spousta obyvatel vydala na pláže.

Vlna Tsunami přichází v pulzech stoupající hladiny vody na pobřeží i mimo něj. Jednotlivé pulzy nejde poznat podle velkých hřebenových vln. Skoky vodní hladiny mohou být nečekané a ohrozí všechny, kteří se budou pohybovat v blízkosti pláží a přístavů.

Vzhledem k obavám, že vlna tsunami zasáhne i Japonsko, byly nařízeny evakuace platné pro více než 150 tisíc obyvatel žijících v blízkosti pobřeží. Podle tamější meteorologické agentury by mohla dorazit až 2,7 metru vysoká vlna, která pravděpodobně zasáhne ostrovy Amami a Tokara.

Vlna tsunami ohrozila i obyvatele Americké Samoy a Fidži. Erupce sopky Tonga Hunga Ha´apai byla tak silná, že tlakovou vlnu bylo možné spatřit i na satelitu. Komunikace se stejnojmenným ostrovem byla krátce po erupci přerušena, proto zatím nejsou zprávy o počtu zraněných.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu