ZMĚNIT MÍSTO

Českem se prohnal silný vítr

18.01.2022

Během pondělka panovalo na území České republiky velmi větrné počasí, na Sněžce dokonce řádil orkán. Větrné počasí bylo způsobeno zejména díky enormnímu rozdílu tlaku níže nad Pobaltím a výše nad Francií. Na Sněžce byla zaznamenána rychlost větru 180 kilometrů za hodinu.

Silný vítr způsobil v pondělí na řadě míst výpadky elektřiny, které se týkaly více než patnácti tisíc domácností. Během úterý zas sužovalo většinu území náledí. Zima se vrátila v plném proudu a k mrazivým teplotám se brzy přidá i vydatnější sněžení. To se bude týkat především poloh nad tisíc metrů nad mořem. Zde by mohlo v tomto týdnu spadnout až 40 centimetrů sněhu.

Silný vítr byl během pondělí naměřen na mnoha stanicích i v nižších polohách a na jihu Moravy. Nejvíce foukalo od ráno do patnácti hodin do odpoledne v Kuchařovicích, Ústí nad Labem a Temelíně. Zde rychlost větru dosahovala osmdesáti kilometrů za hodinu. Vítr o rychlosti orkánu vanul kromě Sněžky i na Milešovce.

Na severovýchodě území se v pondělí vyskytly i vzácné zimní bouřky. Na přechodu studených front generovaly elektrické výboje. Nejvíce výpadků elektřiny evidují dodavatelé v Pardubickém, Středočeském, Moravskoslezském a Libereckém kraji. Většina dodávek byla obnovena už v pondělí večer.

Silný vítr se bohužel do Česka s největší pravděpodobností vrátí už ve čtvrtek, ale nebude zdaleka tak silný jako v pondělí. Rychlost větru v nárazech by během čtvrtka měla dosahovat sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu