ZMĚNIT MÍSTO

Únik ropy z rafinérie v Peru

20.01.2022

Erupce podmořského vulkánu na Království Tonga vyvolal vlnu tsunami, která v sobotu zasáhla ropný tanker v Peru. Z rafinérie La Pampilla už uniklo šest tisíc barelů ropy, které nyní ohrožují mořský ekosystém a celou řadu živočichů. Bezesporu se jedná o ekologickou katastrofu a peruánské úřady už zavřely tři pláže, na kterých se vyskytují desítky mrtvých zvířat.

V Peru došlo k jedné z největších ekologických katastrof, která zasáhne stovky rodin rybářů v oblasti Limy. Vedoucí představitelé ministerstva zahraničí v Peru okamžitě vyzvali operátora Repsol, aby všem vyplatil odškodné. Krátce na to ředitelka komunikace společnosti Repsol odmítla zodpovědnost za únik ropy.

V průběhu týdne vyšlo najevo, že společnost Repsol neměla krizový plán, jak se vypořádat s rozsáhlým únikem ropy. Později peruánský energetický regulátor Osinergmin uvedl, že nařídil uzavřít jeden ze čtyř terminálů rafinérie do doby, než budou zjištěny příčiny úniku.

Bylo zahájeno vyšetřování role společnosti Repsol v incidentu. Ministerstvo životního prostředí varuje, že španělskému energetickému gigantovi může hrozit pokuta ve výši 34,5 milionů dolarů. Teď už je jasné, že únik ropy poškodil už více než 18 tisíc kilometrů čtverečních chráněných oblastí, které jsou domovem mnoha druhů vzácných zvířat i rostlin.

Vláda Peru na vlastní náklady ihned začala s čištěním několika kilometrů pláží. Rafinérie La Pampilla byla postavena nedaleko města Ventanilla v regionu Lima a jedná se o největší peruánskou rafinérii, jež zajišťuje přibližně polovinu trhu s pohonnými hmotami v Peru.

Momentálně je v ohrožení života celá řada zvířat, mezi které patří např. rackové, rybáci, lachtani, vydry a delfíni. Nejhorší zprávou je, že těžké kovy ze surové ropy zůstanou v ekosystému ještě řadu let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu