ZMĚNIT MÍSTO

Zimní bouře Izzy zasáhla východ USA

23.01.2022

Před týdnem zasáhla USA ohromná zimní bouře, která přinesla sníh do většiny amerických států táhnoucích se od Mississippi po Maine. Bouře se pak v následujících dnech přesouvala na sever a zanechala čtvrt milionu obyvatel bez elektřiny. Bouře Izzy přinesla až 30 centimetrů sněhu a omezila cestování.

Bouře Izzy přinesla nejvíce sněhu do státu Severní Karolína, zde během neděle napadlo kolem třiceti centimetrů sněhu. Desítky střech se zde pod váhou sněhu zhroutily. Dokonce došlo i ke zhroucení střechy vysokoškolské koleje na Brevard College. Bouře zde způsobily i řadu dopravních nehod z nich jedna byla smrtelná.

Součástí bouřkového systému byly i dvě tornáda, která se prohnala jihozápadní částí státu Florida. Tornáda zničila tři desítky mobilních domů a poškodila dalších 25 budov. Vítr byl tak silný, že si s mobilními domy pohazoval. Několik z nich skončilo na střechách okolních domů. Na štěstí ve státě Florida nikdo během neděle nepřišel o život.

Z důvodu vážnosti situace se rozhodli guvernéři státu Georgie, Virginie, a Severní Karolíny vyhlásit stav nouze. Během neděle se ocitlo dočasně bez elektřiny kolem dvou set padesáti tisíc obyvatel. Většina výpadků byla ve státech Severní Karolína A Georgie.

Zimní bouře Izzy omezila i leteckou dopravu, během několika dní zde bylo zrušeno kolem třech tisíc letů a dalších osm tisíc jich bylo zpožděno. V polovině týdne už platila výstraha před zimním počasím pro takřka 80 milionů obyvatel. Bouře pak zamířila na severovýchod USA a Kanadu, kde vydrží nejméně do pondělí příštího týdne.

V oblasti velkých jezer by do pondělí mělo napadnout až 30 centimetrů sněhu. V Kanadě meteorologové očekávají, že nejvíce sněhu spadne v provincii Ontario.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu