ZMĚNIT MÍSTO

Na Haiti udeřilo zemětřesení

24.01.2022

Jihozápadní část republiky Haiti dnes zasáhlo zemětřesní o síle 5,3 stupně. Právě tuto část ostrova v srpnu zničilo mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně a srovnalo desítky tisíc domů se zemí. Po dnešním zemětřesení úřad civilní obrany eviduje dvě oběti na životech a dočasně uzavřely i školy.

Zemětřesení na Haiti udeřilo v pondělí ráno a hlavní otřes následovalo několik slabších. Epicentrum zemětřesení se nacházelo nedaleko města Les Cayes, které leží ve vzdálenosti dvou set kilometrů od hlavního města Port-au-Prince. Dva z následných otřesů měly podle americké geologické služby sílu 4,4 a 5,1 stupně.

Agentura Associated Press informovala, že jeden muž zemřel poté, co se na něj ve městě Anse-a-Veau zřítila zeď. Druhou obětí se stal muž z města Fond-des-Negres, kterého zavalil sesuv půdy. Ve městě došlo v důsledku sesuvů půdy ke zranění mnoha obyvatel a některé domy byly vážně poškozeny.

Obyvatelé jižního Haiti se ještě stále nevyrovnali se škodami způsobenými zemětřesením v srpnu. Spousta z nich přišla o obydlí a žijí venku. Mnozí z nich mají stále na paměti ničivé zemětřesení v roce 2010, při kterém zahynulo přes dvě stě tisíc obyvatel.

Haiti už delší dobu negativně ovlivňují i politické konflikty. V červenci ozbrojené gangy dokonce zavraždily tehdejšího prezidenta Jovenela Moiseho. Od té doby jsou zde násilné únosy a ozbrojené konflikty na denním pořádku.

Složitou situaci na Haiti nepřetržitě sleduje Kanada a dalších 19 zemí. Kanadský premiér dokonce vyčlenil okamžitou finanční pomoc ve výši 39 milionů dolarů. Na virtuální konferenci byla řešena i bezpečností situace na Haiti. Na únor byla už naplánovaná dárcovská konference, které se zúčastní i USA a další země.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu