ZMĚNIT MÍSTO

Turecko i Řecko zasypalo až 30 cm sněhu

26.01.2022

Turecko i Řecko zasypalo nezvykle velké množství sněhu. Naproti tomu teploty za polárním kruhem překračují 11 stupňů Celsia. Hustému sněžení se nevyhnuly ani hlavní města Istanbul a Ankara, kde muselo být přerušeno velké množství leteckých spojů. V Řecku část škol přešla na distanční výuku a výrazně byla zkrácena i otevírací doba očkovacích center.

Turecko a část Řecka zasypalo během pondělí až čtvrt metru sněhu, to vyvolalo dopravní kolaps a omezení letišť v Athénách a Istanbulu se dotkne stovek mezinárodních letů. Na letišti v Istanbulu došlo i ke zřícení jedné z budov pod váhou sněhu.

Sněžit začalo v Turecku a Řecku už o víkendu. Postupně musely být uzavřeny, úřady, obchody i školy. Výrazně byla omezena i autobusová doprava. V Istanbulu bylo během pondělí dokonce zrušena většina spojů. Spousta automobilů uvízla na silnicích v závějích.

Obdobná situace panuje i v Řecku, které nepříznivé počasí sužuje rovněž od víkendu. Během pondělí a úterý většina škol přešla na distanční výuku. V pondělí došlo i k částečnému dopravnímu kolapsu v Aténách. Velké množství obyvatel na několik hodin uvízlo na jednom z obchvatů. Široká veřejnost brzy začala kritizovat totální nepřipravenost správců silnic.

Sněžení v Řecku a Turecku narušilo i leteckou dopravu na pražském letišti. Byly zde zrušeny nejméně dva spoje z Turecka a jeden do Řecka. Meteorologové předpokládají, že sněžit bude na území Řecka a Turecka nejméně do poloviny tohoto týdne. Zatímco na severu Řecka není sněžení ničím neobvyklým, na jihu už je neobvyklé. Neobvyklé chladné počasí kromě Turecka a Řecka v tomto týdnu zasáhla i Albánii, kde teploty padají až k minus sedmnácti stupňům Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu