ZMĚNIT MÍSTO

Česko zasáhla vichřice Nadia

30.01.2022

Vichřice Nadia, která v horách dosahovala síly orkánu se během neděle prohnala Českem a způsobila velké materiální škody. Po celé zemi docházelo k výpadkům elektřiny a hasiči nepřetržitě vyjížděli odklízet popadané stromy. Bohužel se řádění vichřice neobešlo bez ztrát na životech, které jsou evidovány ve Skotsku, Polsku, Německu i České republice.

Obavy meteorologů se naplnily a vichřice Nadia dorazila v neděli i do České republiky. Na mnoha místech dosahovala síla větru orkánu a na Sněžce byla zaznamenána rychlost 185 kilometrů v hodině. V odpoledních hodinách se dočasně ocitlo bez elektřiny několik desítek tisíc domácností.

Vichřice na mnoha místech přerušila silniční i železniční dopravu. V neděli byly pozastaveny železniční spoje mezi Havlíčkovým Brodem a Veselí nad Lužnicí, ale i mezi Jihlavou a Brnem. V Jihomoravském kraji hasiči vyjížděli ke stovkám výjezdů a odstraňovali popadané stromy z pozemních komunikací, ale i domů.

Nejvíce výjezdů hasiči podnikli na Blanensku a Brněnsku. Silný vítr poškodil po celé České republice i elektrické vedení. ČEZ a EG.D evidovali už odpoledne kolem osmdesáti poruch u vedení vysokého napětí.

Vichřice Nadia odstartovala v sobotu ve Skotsku, kde síla větru dosahovala rychlosti 160 kilometrů za hodinu. Bohužel zde po pádu vzrostlého stromu zahynuli dva lidé. Poté se vichřice odebrala do Dánska, kde dokonce rozpoutala i záplavy. Silný vítr udeřil i na jihu Švédska a Norska, kde jsou hlášeny škody na domech i lodích. Před vstupem do Česka se vichřice prohnala ještě Polskem a Německem, kde si rovněž vybrala oběti na životech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu