ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy v Ekvádoru

02.02.2022

Ekvádor včetně hlavního města zasáhly záplavy a sesuvy půdy, při kterých zahynulo už 11 obyvatel. Zcela jistě se jedná o nejhorší záplavy, které postihly čtvrť La Comuna v Quito za uplynulých dvacet let. Během sesuvu půdy bylo v hlavním městě zraněno přes 30 obyvatel.

Ekvádor se momentálně potýká se smrtícími záplavami a sesuvy půdy, které přináší do Quita stovky tun bahna a kamení. Některé ulice jsou zcela zaplavené a záchranáři evakuují stovky lidí z jejich domovů.

Záplavy v Ekvádoru překvapily většinu obyvatel. Masy vody a bahna strhávaly i automobily a tisíce domů utrpělo škody. Povodním předcházely přívalové deště, při kterých se naplnily všechny rezervoáry. Několik z nich přeteklo a voda se následně řítila ze svahů do obydlených oblastí a strhávala vše co jí stálo v cestě.

Brzy se k celé situaci vyjádřil i starosta města Quito Santiago Guarderas a podotknul, že ve městě se už zřítilo 8 domů a počet obětí na životech pravděpodobně ještě poroste. Všem rodinám zasaženým povodněmi a sesuvy půdy byly poskytnuty provizorní přístřešky, voda a základní potraviny. Místní nemocnice už ošetřily bezmála čtyři desítky vážně zraněných osob.

Místní svědkové potvrzují, že rozbouřené voda strhla několik obyvatel včetně dětí. Pozdější sesuv půdy ve čtvrti La Gasca pohřbil několik automobilů a domů. Záchranářům se na štěstí většinu obyvatel za pomoci těžké techniky podařilo včas vyprostit.

Meteorologové poznamenávají, že záplavy odstartovaly na svazích sopky Pinchincha. Vydatné deště od října do ledna v Ekvádoru zasáhly drtivou většinu provincií. V tuto chvíli sužují hlavní město Ekvádoru i rozsáhlé výpadky elektřiny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu