ZMĚNIT MÍSTO

Mauricius zasáhl cyklón Batsirai

04.02.2022

V polovině týdne udeřil na ostrově Mauricius cyklón Batsirai a v současné době směřuje na Madagaskar. Jedná se o druhou bouři, která zasáhne Madagaskar za poslední dva týdny. Humanitární organizace se obávají, že může být vysídleno až 150 tisíc obyvatel.

Madagaskar před necelými dvěma týdny zasáhla bouře Ana, která si vybrala desítky obětí a vysídlila spoustu obyvatel. Nyní vrcholí přípravy na úder cyklónu Batsirai, který má být ničivější než bouře Ana. Meteorologové varují, že na Madagaskar přinese vydatné srážky a větry vanoucí rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Ve středu cyklón Batsirai bičoval ostrov Mauricius větry o rychlosti 120 kilometrů za hodinu. V hlavním městě Port Louis byla naměřena rychlost dokonce 151 kilometrů za hodinu. Na ostrovně byla následně přerušena veškerá doprava a zavřely se veškeré obchody včetně bank. Cyklón zde způsobil výpadky elektřiny a poškodil několik domů.

Na Madagaskaru už byly preventivně uzavřeny některé školy, které poslouží jako přístřešky pro vysídlené obyvatele. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí varuje, že cyklón Batsirai může způsobit ohromné škody a ohrozit až 600 tisíc obyvatel. Speciální týmy už se připravují na případné dodávky potravin a pitné vody v pobřežních oblastech.

Cyklón Batsirai pravděpodobně na Madagaskar přinese během víkendu až 300 milimetrů srážek. To v horských oblastech odstartuje sesuvy půdy a bleskové záplavy. Cyklón udeří na Madagaskar už v sobotu a s vysokou pravděpodobností se tentokrát vyhne Mosambiku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu