ZMĚNIT MÍSTO

Odlesňování Amazonského pralesa pokračuje

12.02.2022

Navzdory slibům vláda Brazílie maximalizovala odlesňování Amazonského deštného pralesa. Jen za letošní leden bylo vytěženo 430 kilometrů čtverečních, což představuje pětinásobek oproti lednu v roce 2021. Pro lepší představu byla za jediný měsíc vytěžena v pralesa plocha, která je sedmkrát větší než Manhattan.

Satelitní snímky vládní agentury pro výzkum vesmíru Inpe odhalily, že místo omezení těžby dřeva v Amazonii došlo k rekordnímu navýšení. Celá řada environmentálních výzkumníků se shoduje, že k nekontrolované destrukci pralesa nejvíce přispělo oslabení ochrany životního prostředí od nástupu prezidenta Jaira Bolsonara.

Situace v Brazílii je alarmující a stále častěji zde spekulanti kácí lesy za účelem založení rančů na nelegálně zabrané půdě. Poptávku po levné půdě zde zvyšují i stoupající ceny hovězího masa a sóji. Sám Bolsonaro se po mnoha apelech odmítá k situaci ohledně nekontrolovaného odlesňování vyjádřit.

Brazilské ministerstvo životního prostředí se brání tím, že v období od loňského srpna do letošního ledna naopak těžba mírně poklesla ve srovnání se stejným obdobím v předešlých letech. Pro planetu je velmi důležité, aby byl největší deštný prales zachován. Jednak proto, že absorbuje ohromné množství skleníkových plynů. A taky proto, že zde žije nepřeberné množství živočišných i rostlinných druhů.

Místo ochrany pralesa Bolsonaro dlouhodobě prosazuje komerční zemědělství a těžbu dřeva za účelem vymanění tohoto regionu z chudoby. Mezinárodní tlak donutil Brazílii k tomu, že se zavázala do roku 2028 ukončit nelegální odlesňování. Zároveň země podepsala globální pakt o zastavení ničení lesů do roku 2030.

Situace v Brazílii se pravděpodobně změní až tehdy, co Jair Bolsonaro prohraje volby a dojde k transformaci stávající vlády a jejich postoji k odlesňování.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu