ZMĚNIT MÍSTO

Západní a střední Evropu zasáhnou orkány

15.02.2022

Počasí v západní a střední Evropě bude v následujících dvou dnech ovlivněno dvěma tlakovými nížemi, které budou doprovázet dva orkány. Rychlost větru během středy až pátku na mnoha místech Evropy překročí 110 kilometrů za hodinu. Silný vítr po vstupu do Německa posléze zasáhne i Českou republiku.

Obě tlakové níže se do Evropy přesouvají z oblasti Atlantického oceánu prostřednictvím tryskového proudění. Během zítřka vítr zasáhne Velkou Británii a poté se přesune směrem na Belgii, Nizozemsko a Holandsko. Varování před silným větrem bude následně od čtvrtka platit i v Německu a očekává se, že vítr dosahující rychlosti až 110 kilometrů za hodinu způsobí velké škody na majetku.

Na naše území dorazí silný vítr v průběhu středy. Běžně by se měla rychlost větru v nížinách pohybovat kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. V nárazech může rychlost dosahovat sto dvaceti kilometrů za hodinu. Nejsilnější vítr je očekávám ve čtvrtek a bude platit i výstraha.

S příchodem tlakové níže se rovněž v západní a střední Evropě očekávají vydatnější deště. Na našem území se bude jednat spíše o přeháňky. Druhá tlaková níže se do Evropy přesune v pátek a zasáhne jih Anglie, Belgii, Nizozemsko a potom se odebere na sever Německa.

Zatím není jasné, jak silný vítr zasáhne z pátku na sobotu Českou republiku, ale meteorologové odhadují, že by mohla dosáhnout rychlosti sedmdesáti kilometrů za hodinu. Nejvíce bude v pátek foukat na severu Čech. Je velmi pravděpodobné, že silný vítr způsobí výpadky elektřiny a popadané stromy poškodí majetek. Proto je třeba dbát od středy do pátku zvýšené opatrnosti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu