ZMĚNIT MÍSTO

Rok 2013 má být jedním z nejteplejších let od roku 1850

15.11.2013

15. listopadu 2013 - Ženeva/Varšava (ČTK) - Letošek by podle Světové meteorologické organizace (WMO) měl být globálně jedním z deseti nejteplejších roků od začátku novodobého sledování v roce 1850. Organizace svou předběžnou zprávu, v níž si všímá i letošních povodní ve střední Evropě, zveřejnila při příležitosti varšavské konference OSN o změnách klimatu. Konečné údaje za tento rok mají být zveřejněny až v březnu příštího roku. 


    Prvních devět měsíců tohoto roku se řadí na sedmou příčku historických teplotních tabulek. Většina regionů světa zaznamenala nadprůměrné teploty. Zvlášť to platí o Austrálii, severu Severní Ameriky, severovýchodě Jižní Ameriky, severní Africe a o velké části Eurasie. 
    V lednu až září tak bylo v průměru tepleji než během prvních devíti měsíců předchozích dvou letech, kdy klimatický jev La Niña způsobil ochlazení. 
    "Dosavadní letošní teploty jsou zhruba na stejné úrovni, jako byl průměr v letech 2001 až 2010, což byla nejteplejší zaznamenaná dekáda," uvedl podle zprávy generální tajemník WMO Michel Jarraud. 
    Také rok 2013 poznamenaly extrémní projevy počasí a úroveň hladiny moře dosáhla v březnu nového rekordu. "Úroveň moří se zvedá v průměru o 3,2 milimetru za rok, což je blízko tempu kolem tří milimetrů za rok z desetiletí 2001 až 2010 a odpovídá dvojnásobku zaznamenaného vzestupu ve 20. století, kdy to bylo 1,6 milimetrů za rok, uvedli experti. 
    Podle Jarrauda "bude hladina moří dál stoupat kvůli tání ledových čepiček a ledovců. Více než 90 procent dodatečného tepla způsobeného skleníkovými plyny absorbovaly oceány, které se budou v dalších staletích dál ohřívat a rozpínat". 
    Jarraud dodal, že celosvětový obsah oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v ovzduší dosáhl v roce 2012 nových vrcholů a očekává se, že dalších rekordů dosáhnou letos. "To znamená, že jsme odsouzeni teplejší budoucnosti," konstatoval Jarraud. 
    Zpráva si všímá letošních extrémních projevů počasí v různých regionech světa, sucha na západě USA a záplav v Coloradu, sucha v Angola a Namibii i povodní v Indii, Pákistánu, Číně a Rusku. 
    "Extrémní srážky v Německu, Polsku, České republice, Rakousku a Švýcarsku způsobily na konci května a začátku června nejintenzivnější a nejrozsáhlejší záplavy v povodích Dunaje a Labe nejméně od roku 1950," uvádí se rovněž ve zprávě. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu