ZMĚNIT MÍSTO

Přívalové deště a sesuvy půdy v Brazílii

16.02.2022

Brazílie se v posledních dnech potýká s přívalovými dešti, které rozpoutaly v hornaté oblasti Rio De Janeira smrtící sesuvy půdy a záplavy, při kterých už zahynulo 58 obyvatel. Úřady se obávají, že počet obětí v následujících dnes ještě poroste. Záchranáři pátrají po několika pohřešovaných lidech v oblasti města Petropolis.

Přívalové deště vyvolaly v Brazílii záplavy a sesuvy půdy, které v těchto dnech ohrožují na životech desítky tisíc obyvatel. Nedávno bylo zasaženo i město Petropolis a záplavy a sesuvy půdy zde pohřbily spoustu domů. Hasičům a vojákům potrvá týdny, než odklidí všechny trosky. Záchranáčům se zde podařilo zachránit 21 obyvatel.

Město Petropolis se nachází v horách a je zde celá řada historických budov. Populace se zde prudce rozrostla a většina domů je postavena na nevhodných místech. Celá oblast je postupně odlesňována a z tohoto důvodu i zranitelná na povodně a sesuvy půdy.

Ve stejné oblasti, kde nyní záplavy a sesuvy půdy ničí vše, co jim stojí v cestě, byla zasažena v minulosti už mnohokrát. Jednou si zde záplavy vyžádaly dokonce 900 obětí na životech. Veškeré plány na snížení rizik jsou zde realizovány pomalu a obrana je tudíž neefektivní.

Guvernér Claudio Castro už shromáždil veškerou dostupnou techniku, které pomůže zasypanou oblast vykopat. Podle meteorologů zde jen za úterý spadlo kolem 250 milimetrů srážek. Jedná se o množství, které ve stejné oblasti spadlo za celý předcházející měsíc. Podobná situace jako je ve městě Petropolis je momentálně ve velké části jihovýchodní Brazílie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu