ZMĚNIT MÍSTO

Českou republiku zasáhl silný vítr

18.02.2022

Ve středu a ve čtvrtek vanul v Česku velmi silný vítr, který způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny a materiální škody. Na mnoha místech byly dopravní komplikace a hasiči museli vyjíždět k několika tisícům výjezdů. V nížinách dosahoval rychlosti až sta kilometrů za hodinu a na Sněžce dokonce 180.

Nejsilnější vítr vanul na našem území bezesporu ve čtvrtek. Během jediného dne vítr poničil sto padesát tisíc metrů krychlových dřeva. Mluvčí podotýká, že v tomto období vítr každoročně poničí obdobné množství lesního porostu. V letošním roce už vítr zničil přes tři sta tisíc stromů, ale škody zatím nebyly vyčísleny.

Během čtvrtka popadané stromy zablokovaly některé silnice a zapříčinily několik dopravních nehod. Podobná situace byla i u železniční dopravy. V ranních hodinách se počet výpadků elektřiny už blížil tří set tisícům.

Nejvíce práce měli během čtvrtka hasiči ve všech krajích. Počet výjezdů se v závěru dne přiblížil pěti tisícům. Nejhorší situace byl v Plzeňském, Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském kraji. V průběhu celého dne docházelo k výpadkům elektřiny. Společnosti ČEZ a EG.D většinu dodávek brzy obnovilo a ve večerních hodinách zůstalo bez proudu kolem padesáti tisíc odběratelů z celkových tří set tisíc.

Popadané stromy krátkodobě omezily i provoz na dálnici D1 ve směru na Brno. Většina dopravních nehod se na štěstí obešla bez vážnějších zranění. U železniční dopravy popadané stromy způsobily komplikace nejvíce na Chebsku a v Karlovarském kraji. Na trati mezi Hlinskem a Pardubicemi dokonce o popadané stromy vykolejil vlak.

Silný vítr vydrží v Česku až do soboty a meteorologové se obávají, že díky vysokým teplotám bude masivně odtávat sníh v horách, což může vyvolat i záplavy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu