ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Eunice udeřila v Evropě

20.02.2022

Řádění bouře Eunice, která se prohnala severozápadní a střední Evropou, si vybralo devět obětí na životech. Silný vítr vyvracel stromy, ničil střechy a způsobil škody v desítkách milionů Euro. Bouři doprovázely i rozsáhlé výpadky elektřiny, které se nevyhnuly ani České republice.

Atlantickou bouři Eunice doprovázely větry vanoucí rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. Jedny z největších škod bouře způsobila ve Velké Británii, kde rozdrtila i střechu londýnské O2 Areny. Většina obětí zahynula po pádu stromu anebo při dopravní nehodě.

Kromě Velké Británie bouře způsobila velké škody i v Nizozemsku a Belgii. Vzrostlé stromy zabily v Holandsku tři obyvatele a v Belgii spadl jeřáb na střechu nemocnice. Jednu oběť eviduje i Irsko a Německo.

Co se týče výpadků elektřiny, tak nejvíce jich je evidováno ve Walesu. V celé Anglii bylo během bouře kolem dvou set tisíc domácností bez elektřiny. Celkově se v Evropě ocitlo dočasně bez elektřiny kolem jednoho a půl milionu domácností.

Na řadě míst zde stromy strhnuly vedení a způsobily i škody na domech a automobilech. Bouře Eunice byla tak silná, že do Anglie přinesla větry o rychlosti 196 kilometrů za hodinu, což je dosavadní rekord. Silné poryvy byly naměřeny v okolí Isle of Wight.

Silné poryvy větru během pátku zasáhly i Skandinávii a severní části pevninské Evropy. Bouře způsobila i komplikace v letecké dopravě, jen v Anglii muselo být zrušeno 440 letů. Na našem byl nejsilnější vítr ve čtvrtek a s vysokou pravděpodobností bude foukat i začátkem příštího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu