ZMĚNIT MÍSTO

Australský Queensland zasáhly záplavy

24.02.2022

Severovýchodní Austrálii zasáhly vydatné deště, které brzy rozpoutaly záplavy ve státě Queensland. Po celém státě probíhají záchranné a pátrací práce. Jeden obyvatel přišel o život a dalších deset je pohřešováno.

Ve státě Queensland spadlo během několik hodin až 500 milimetrů srážek. Od poloviny týdne zde platí četné uzavírky a dopravní chaos. Záchranáři mají plné ruce práce a musí podnikat stovky zásahů denně.

Ve státě Queensland je už většina přehrad plná a pokud deště nepoleví, hrozí jejich přetečení. Kritická situace momentálně platí na patnácti přehradních nádržích. Záplavy narušily i železniční dopravu a jeden z vlaků se dokonce převrátil.

Největší starosti záchranářům dělá desítka pohřešovaných obyvatel, po kterých se už delší dobu pátrá. Pátrací práce komplikují nepolevující deště a bleskové povodně. Policie varovala všechny obyvatele, aby se vyhnuli zejména zatopeným průjezdům. Cestování je a v následujících dnech bude ve státě velmi nebezpečné.

Vytrvalé deště kromě státu Queensland zasáhly i sousední Nový Jižní Wales. Povodně mimo jiné zasáhly i některé části města Sydney a přilehlé venkovské oblasti.

Austrálie se letos potýká oproti minulým sezónám s mimořádně vlhkým létem, které je způsobeno zejména jevem La Niňa. Meteorologové se shodují, že právě La Niňa zvyšuje šanci na vznik tropických cyklón v oblasti australského tichomořského pobřeží.

Ke konci týdne předpovídají meteorologové další vydatné srážky, které zasáhnou oblast od města Bundaberg na severu až po Brisbane na jihu. Další bouřky zasáhnou Austrálii i v příštím týdnu. Po celém státě byly zřízeny protipovodňové hlídky, které sledují situaci na všech hlavních tocích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.