ZMĚNIT MÍSTO

Ostrov Sumatra zasáhlo zemětřesení

26.02.2022

V pátek udeřilo na indonéském ostrově Sumatra zemětřesení o síle 6,2 stupně. Zemětřesení si vyžádalo osm lidských životů a desítky dalších obyvatel bylo zraněno. Mezi nejvíce zasažené okresy patří Pasaman a Západní Pasaman.

Národní agentura pro zmírňování následků katastrof vydala hlášení, že zemětřesení poškodilo kolem pěti set domů a donutilo k evakuaci kolem šesti tisíc obyvatel. Většina obyvatel využila dočasné provizorně zbudované úkryty.

Některé domy v okrese Pasaman otřesy vážně poškodily a budou muset být strženy. Síle hlavního otřesu neodolala jedna ze škol a celá se zřítila stejně jako některé domy. Mohutné zemětřesení odstartovalo i nebezpečné sesuvy půdy, které následně pohřbily desítky domů.

Varováním před hrozbou vlny tsunami nakonec nebylo vydáno. Americká geologická služba potvrdila, že se jednalo o mělké zemětřesení s epicentrem v hloubce necelých dvanácti kilometrů. Podle svědků Sumatru zasáhlo krátce před silným zemětřesením ještě jedno slabší o síle pěti stupňů. K zemětřesení došlo 60 kilometrů od města Bukittinggi, které se nachází v provincii Západní Sumatra.

Otřesy byly nejvíce citelné ve městě Padang a Pekanbaru. Později dorazily i zprávy z mnoha částí Malajsie a Singapuru. Nejsilnější otřes byl patrný v šesti okresech Malajsie, mezi které patří Selangoru, Peraku, Negeri Sembilan, Malacca a Johor.

Obdobně silné zemětřesení udeřilo v Indonésii i minulý rok a zabilo přes 100 obyvatel v provincii Západní Sulawesi. Jedno z nejničivějších zemětřesení zasáhlo souostroví s dvěma sty sedmdesáti miliony obyvatel roku 2004. Zemětřesení a vlna tsunami si následně vybrala 160 tisíc obětí na životech.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu