ZMĚNIT MÍSTO

Německo do roku 2035 přejde na čistou energii

28.02.2022

Německo se už v minulosti zavázalo, že chce do roku 2030 získávat energii v osmdesáti procentech z obnovitelných zdrojů. Díky připravované novele zákona o obnovitelné energii počítá Německo s navýšením až na 100 procent do roku 2035. Jestli země těchto cílů dosáhne, zatím není jasné. V současné době je podíl vyrobené energie z obnovitelných zdrojů v Německu 42%.

Do nedávna bylo Německo rezervované ohledně poskytnutí konkrétního data, kdy chtějí těchto ambiciózních cílů dosáhnout. Je takřka jisté, že snahy o výrobu obnovitelné energie urychlila i současná krize na Ukrajině. Vláda Olafa Scholze se shodla, že výstavba dalších solárních a větrných elektráren musí být urychlena, aby Německo dosáhlo energetické soběstačnosti. Momentálně je Německo závislé na dovozu fosilních paliv z Ruska.

Ministr hospodářství Německa také řekl, že výstavba dalších solárních a větrných elektráren je důležitá i z hlediska ekologie. Počítá se s navýšením výkonu větrných elektráren na pevnině, které budou generovat 110 gigawattů energie. Momentálně větrné elektrárny v Německu vyrobí 56 gigawattů.

Počítá se i s výstavbou dalších větrných elektráren v Baltském moři, které momentálně produkují necelých 8 gigawattů energie. Do roku 2030 se počítá s navýšením výroby energie až na 30 gigawattů. Co se týče solárních elektráren, tak u nich by měl být do roku 2030 navýšen výkon až na 200 gigawattů.

V poslední řadě bude Německo usilovat o to, aby do roku 2038 přestalo spalovat uhlí. V letošním roce dojde v Německu pravděpodobně k odstavení zbývajících jaderných elektráren.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu