ZMĚNIT MÍSTO

Střední a jižní část USA sužují bouře

03.03.2022

Od poloviny týdne velkou část USA ohrožují bouře. Ty nejsilnější meteorologové očekávají o víkendu a vyskytnout by se mohla i tornáda. Nejničivější bouře se objeví pravděpodobně na jihu USA. Bouře se budou postupně přesunovat od kanadské hranice k pobřeží Atlantiku. Od příštího týdne jim už bude vystaveno několik desítek milionů obyvatel.

Momentálně se nad Skalistými horami udržují dva bouřkové systémy, které se brzy začnou přesouvat na severovýchod přes centrální Spojené státy. Dojde ke střetu chladného vzduchu ze severu s teplým z jihu, což podpoří formování mimořádně silných bouří.

Koncem týdne podpoří silné bouře i vlhký vzduch z oblasti Mexického zálivu. Meteorologové varují, že bouře budou doprovázet silné nárazové větry a vyskytnout by se mohla i slabší tornáda. V sobotu odpoledne se budou bouře vyskytovat zejména v Iowě, Missouri, Kansasu.

V neděli se bouře přesunou do států Illinois, Wisconsin, Indiana, Michigan a Minnesota. Ve všech státech se očekávají silné nárazové větry, které budou doprovázeny vydatnými srážkami. Předběžně bylo vydáno varování před bouřemi v Chicagu, Milwaukee, Minneapolis a Grand Rapids.

Další bouřkový systém bude v neděli postupovat přes jižní pláně a s vysokou pravděpodobností přinesou ničivé větry a přívalové deště, které by mohly vyústit v bleskové záplavy. Zdaleka nejsilnější bouře se utvoří v neděli pozdě večer a budou poháněny tryskovým prouděním. S vysokou pravděpodobností se vyskytnou na jižních pláních a v údolí Mississippi. Nedělní bouře nejvíce ohrozí města Dallas, Oklahoma City, Little Rock, Memphis a St. Louis.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu