ZMĚNIT MÍSTO

Erupce u Tongy způsobila vlnění v ionosféře

04.03.2022

Lednová erupce tichomořské sopky Tonga byla tak silná, že způsobila vlnění i v ionosféře a vyslala vlny tsunami do celého světa. Oblak sopečného popela sahal podle NASA až do výšky čtyřiceti kilometrů. Množství uvolněné energie při výbuchu podmořského vulkánu bylo ekvivalentní pěti až osmnácti megatunám TNT.

Výbuch podmořského vulkánu Hunga Tonga byl podle všech dosavadních informací stokrát silnější než svržená atomová bomba na Hirošimu v roce 1945. Exploze vytvořila akustickou rázovou vlnu, která měla dostatečnou sílu na to, aby narušila ionosféru. Ta se nachází ve výšce osmdesáti až devadesáti kilometrů nad zemským povrchem a obsahuje velké množství elektronů ionizovaných sluneční energií.

Erupce rovněž způsobila vlny tsunami, které byly zesíleny atmosférickými tlakovými vlnami exploze. Vědci z NASA potvrzují, že erupce vyvolala deformaci povrchu oceánu v důsledku tzv. meteotsunami. Systém GDGPS monitoruje hustotu elektronů v ionosféře díky zpoždění signálů globálních navigačních satelitních systémů GNSS při cestování atmosférou.

Právě data GNSS mohou sehrát nezbytnou roli v případě systémů včasného varování před vlnou tsunami. Tato data jsou využívána k detekci pohybu země a modelaci zemětřesné aktivity. NASA podotýká, že projekt Space Geodesy spolupracuje s Mezinárodní službou GNSS, která spravuje systémy včasného varování GTEWS a GGOS.

V brzké budoucnosti bude jakékoli narušení ionosféry zaznamenané GDGPS integrováno do výše zmíněných varovných systémů před vlnami tsunami. Díky tomu by se výrazně zvýšila účinnost varování před vlnami tsunami a potažmo by se i snížily ztráty na životech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.