ZMĚNIT MÍSTO

V Iowě udeřilo tornádo

06.03.2022

Po sérii silných bouří zasáhlo v sobotu nedaleko města Des Moines v Iowě tornádo a zabilo šest obyvatel. Místní úředníci uvedli, že mezi zemřelými byly bohužel i dvě děti. Během řádění tornáda v okrese Madison musela být s vážnými zraněními převezena do nemocnice trojice lidí.

Pracovníci kanceláře Národní meteorologické služby v Des Moines uvádí, že se jednalo o tornádo o síle F3. Tornádo doprovázely větry vanoucí rychlostí až 210 kilometrů za hodinu. Podle mnoha svědků se jedná o jednu z nejničivějších bouří, která tuto oblast zasáhla.

Národní meteorologická služba varovala, že směrem na Pleasant Hill se žene ohromná bouře, která má potenciál stát se tornádem. Obavy se brzy naplnily a okresem Madison se prohnalo tornádo, které způsobilo velké škody. Škody zatím nebyly zmapovány, ale je jisté, že popadané stromy poškodily elektrické vedení a několik domů.

Při bouři spadlo i velké množství deště a došlo k zatopení některých podchodů a sklepů. Většinu silnic blokují větve a popadané stromy, proto úřad šerifa požádal obyvatele, aby omezili cestování v okrese Madison do doby, než budou komunikace opět průjezdné.

Brzy se ke katastrofě vyjádřila i guvernérka státu Iowa Kim Reynoldsová a vyjádřila politování všem postiženým. V prohlášení i přislíbila finanční pomoc ze státních prostředků, která bude sloužit na obnovu okresu Madison a Polk.

Drsné počasí s častějším výskytem tornád se v březnu vyskytuje ve všech státech na pobřeží Mexického zálivu. Jedná se o oblast od Texasu až po Floridu a v březnu se zde obvykle vyskytne desítky tornád.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu