ZMĚNIT MÍSTO

V Atlantiku bylo letos nejméně hurikánů za tři desítky let

16.11.2013

 New York 16. listopadu (ČTK) - Oblast severního Atlantiku prožila letos nejklidnější hurikánovou sezónu za poslední tři desetiletí. Prošly jí dva hurikány, které patřily do nejslabší kategorie z pětistupňové Saffir-Simpsonovy škály. Severovýchodní Pacifik zaznamenal průměrný rok, když se tu vytvořilo devět hurikánů. 


    Největší škody způsobil letos v atlantické oblasti hurikán Ingrid. Bez ohledu na to, že jeho vítr dosahoval rychlosti "pouze" okolo 120 kilometrů v hodině, zabil v Mexiku v polovině září přes dvě desítky lidí. 
    Druhý z letošních atlantických hurikánů Humberto byl sice silnější s rychlostí až 140 kilometrů v hodině, nezpůsobil však výrazné škody. 
    Letošní rok tak byl v Atlantiku na hurikány nejslabší od roku 1982. Vůbec nejsilnější sezonou za dlouhá léta byl rok 2005, kdy se v atlantické oblasti vytvořilo celkem 15 hurikánů. 
    V Pacifiku letos vzniklo devět hurikánů, což je průměrný počet. Rovněž ony měly největší dopad v Mexiku. Vůbec nejničivějším byl jeden ze slabších hurikánů Manuel, který vyvolal přívalové deště a sesuvy, kvůli nimž na území Mexika těsně po přechodu Ingrid zahynulo 169 lidí. Nejsilnějším letošním hurikánem se stal Raymond, který s rychlostí přes 178 kilometrů v hodině dosáhl třetího stupně Saffir-Simpsonovy škály. 
    Ještě před začátkem hurikánové sezóny, která oficiálně trvá od 1. června do 30. listopadu, varovaly americké úřady před velkým množstvím tropických bouří v Atlantiku, které v letních měsících měly přijít. Statistiky meteorologů, na nichž by se podle jejich odhadů nemělo do konce měsíce nic zásadního změnit, však usvědčují úřady z mylné předpovědi. 
    Hurikán je název pro tropickou cyklonu, která vzniká ve zmíněných dvou regionech a která dosahuje rychlosti větru nejméně 119 kilometrů v hodině. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu