ZMĚNIT MÍSTO

Jak souvisí den Svatého Patrika s příchodem jara

14.03.2022

Den Svatého Patrika je kuturním a náboženských svátkem slaveným 17. března a také státním svátkem v Irsku, v Severním Irsku, a ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Jedná se o den úmrtí Sv. Patrika, patrona Irska. Svátek je věnovaný oslavám irské kultury s přehlídkami, speciálním jídlem, hudbou, tancem, pitím a všudypřítomnou zelenou barvou. Jak tento irský svátek souvisí s počasím a příchodem jara?

Právě zelená barva má učitnit člověka neviditelným vůči leprikonům, klasické pohádkové bytosti, které jinak štíponou každého koho vidí.

Leprikon neboli skřítek je hlavní ikonou tohoto irského svátku. Původní irské jméno pro tyto postavy z folklóru je „lobaircin“, což znamená „člověk s malým tělem“. Víra ve skřítky pravděpodobně pramení z keltské víry ve víly, drobné muže a ženy, kteří mohli využít své magické síly ke službě dobru nebo zlu. Před podobnými bytosmi, jako jsou čarodejnice a čarodějové, falešní proroci a kacíři nebo pohané, pře těmito všemi má chránit Svatý Patrik. Zároveň také vzývá cnosti přírodního světa, jaké jsou slunce, ohneď, blesk a vítr, které s příchodem jara a následujícího léta nastupují po studeném zimním období. Původní barvou tohoto svátku však byla nebeská modrá, nikoliv zelená jako dnes. I u nás v tuto dobu nastupuje na oblohu převážně modrá, po šedobílých zimních měsících.


Trojlístek jako symbol jara

Trojlístek, trojlístek, je po staletí spojován s Irskem. Keltové mu říkali „seamroy“ a byl považován za posvátnou rostlinu, která symbolizovala příchod jara. Podle legendy použil sv. Patrik rostlinu jako vizuálního průvodce při vysvětlování Nejsvětější Trojice. V 17. století se trojlístek stal symbolem vznikajícího irského nacionalismu.


Počasí může mít velmi různorodé

Počasí na den Svatého Patrika může být skutečně různorodé. V historii jsou znamé dny, kdy teplota dosahovala 27 stupňů Celsia v roce 2012 oproti -17 stupňům v roce 1900 (podle měření NWS).

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu