ZMĚNIT MÍSTO

Pravda o chemtrails - jak se ovlivňuje počasí?

17.03.2022

Možná jste se již setkali s pojmem chemtrails jako snahou o ovlivňování počasí. Ve skutečnosti se tomu říká cloud seeding a není to nic nového. Existuje od 40. let 20. století a dělají to země po celém světě z různých důvodů. V USA je to nyní rostoucí praxe, zejména na západě postiženém suchem.

Mluvili jsme s Julií Gondzarovou, která je manažerkou programu Wyoming's Weather Modification Program, a které přiznává, že jí lidé často volají, co že to vlastně dělají. Někteří lidé říkají, že „si hrají na Boha“, jiní říkají, že „kradou vlhkost z bouře“, takže jiné oblasti jsou sušší, než by normálně byly. Je třeba vzít v úvahu také environmentální faktory, stejně jako nákladovou efektivitu versus odměnu, kterou je dnes na Západě voda ceněná stejně jako tekuté zlato.

Wyoming začal se zakládáním mraků v roce 2003 jako součást studie Wyoming Weather Modification Pilot Program. Před osmi sezónami to začali dělat oficiálně poté, co jejich 10leté studium ukázalo, že to funguje.

Seedování mraků využívá již existující mrak a vstřikuje do mraku jodid stříbrný, který přidává drobné částice zvané ledová jádra (která voda potřebuje ke zmrznutí). Mraky jsou v základních termínech sbírkou vodních kapiček a/nebo ledových krystalků plovoucích na obloze. Jádra pomáhají mraku produkovat srážky a umělá ledová jádra pomáhají vytvářet více srážek, než by mrak produkoval jinak. Dělá se to dvěma způsoby: Jeden způsob je ze země a druhý ze vzduchu s použitím jodidu stříbrného jako osiva.

"Pozemní generátory vypadají jako malé meteorologické stanice, jsou asi 20 stop vysoké a aerosolizují se do atmosféry," vysvětuje Julie Gondzar. "Ale musíte počkat na správné atmosférické podmínky, aby se vlečka dostala přes pohoří." To dělá setí trochu složitější, protože pokud vítr fouká špatným směrem, úplně minete svůj cíl.

Nejoblíbenější způsob je letadlem, pomocí světlic. "Na křídle letadel jsou světlice s jodidem stříbrným uvnitř kartonových pouzder a na břiše letadla jsou světlice," upozornila Julie.Jakmile pilot vletí do bouře, zapálí kartonové obaly plné jodidu stříbrného a „zasévají“ mraky. Výsledkem je více vlhkosti v oblacích, což má za následek více srážek.


Klimatologové zůstávají skeptičtí

Ačkoli cloud seeding existuje již desítky let a v současnosti je provozován ve zhruba 50 zemích, mnoho klimatologů zůstává skeptičtí k účinnosti této technologie, stejně jako k času a úsilí vynaloženému na pokusy o manipulaci s počasím.

"Musí existovat kontrolované studie, které ve skutečnosti ukazují, že to byl cloud seeding, který zvýšil srážky významným způsobem," tvrdí klimatičtí vědci. "Nejlepším případem je, že jde o malý přírůstkový doplněk k jiným opatřením na úsporu vody nebo konzervaci během vzácných období, ale ani to není jasné, zda by to v této kapacitě skutečně fungovalo nějakým systematickým způsobem."

Zdroj: CNN

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu