ZMĚNIT MÍSTO

Spatříme brzy velkolepou polární záři?

26.03.2022

Nový objev na Slunci upoutal pozornost vědců. Velký objekt na povrchu Slunce naznačuje, že brzy opět přijde šance spatřit další polární záři. Podle SpaceWeather.com se v posledních dnech objevila sluneční skvrna, která je nejméně dvakrát větší než Země . Tato oblast dostala název AR2975 poté, co se objevila ve středu. Astronomové tuto oblast Slunce pozorně sledují nejen kvůli její velikosti, ale také kvůli tomu, co by mohla v nadcházejících dnech potenciálně udělat.

Když jsou vhodné podmínky, může sluneční skvrna vyvolat sluneční erupci a vypustit masivní mrak nabitých částic řítící se vesmírem, známý jako koronální výron hmoty (CME).

Pokud CME zasáhne Zemi, může vytvořit oslnivé zobrazení polární záře, známé také jako polární záře. Čím větší CME, tím vyšší je šance vidět polární záři v místech, jako je Kanada, sever Spojených států a severní Evropa.

Během extrémních událostí by CME mohly kromě výbuchu polární záře způsobit narušení satelitů, komunikace a energetické sítě.

Povede tato nová sluneční skvrna nakonec k velkolepé ukázce polární záře? Na to je ještě příliš brzy. Ale pozorovatelé oblohy, kteří doufají, že uvidí nebeskou světelnou show, by měli v nadcházejících dnech pečlivě sledovat zprávy o této sluneční skvrně, jak bude sledovat povrch Slunce.

Četnost slunečních skvrn, slunečních erupcí a příležitostí vidět polární záři se podle předpovědi v nadcházejících letech zvýší, jak bude Slunce aktivnější.

Stejně jako střídání ročních období na Zemi, i Slunce prochází různými fázemi svého přirozeného 11letého cyklu.

Slunce právě ukončilo období nízké aktivity, nazývané sluneční minimum, a v současnosti směřuje k době vysoké aktivity, známé jako sluneční maximum.

Sluneční maximum se neočekává dříve než v roce 2025 , takže astronomové mají v nadcházejících letech práci na sledování Slunce, zatímco pozorovatelé hvězd mají spoustu času kochat se pohledy na polární záři.

Zdroj: AccuWeather

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu