ZMĚNIT MÍSTO

Další záplavy v Brazílii a klimatické změny

02.04.2022

Nejméně 24 lidí zemřelo od pátku poté, co silný déšť zasáhl São Paulo a způsobil záplavy a sesuvy půdy v celém brazilském státě. Podle prohlášení vydaného Státní civilní obranou bylo více než 1546 rodin vysídleno a mezi obětmi je rovnějž nejméně osm dětí. Úřady nasadily pracovní skupinu hasičů, vojenské policie a personálu civilní obrany, aby podpořili starosty měst, která byla zasažena, řekl v neděli guvernér Sao Paula João Doria.

Snímky z obce Franco da Rocha ukazovaly části hlavních silnic ponořené, zatímco jiné ukazovaly, jak záchranáři prokopávají trosky při hledání přeživších a cenných věcí poté, co sesuv půdy zničil domy (snímky a video najdete zde).

Podle Mezivládního panelu pro klima v jižní části Brazílie dochází od 60. let 20. století k nárůstu průměrných srážek a také k extrémním dešťovým jevům, částečně kvůli nárůstu globálních emisí skleníkových plynů a úbytku ozonové vrstvy atmosféry.

Očekává se, že intenzita a frekvence extrémních dešťů a záplav v této oblasti poroste s tím, čím více se bude Země oteplovat. Tato změna podle vědců souvisí s kácením deštných pralesů a jejich přeměnou na ornou půdu, k čemuž masivně dochází v celé Jižní Americe. Tato zemědělská půda je následně využivána k produkci palmového oleje, který je obsažený ve více než polovině produktů v supermarketu včetně zubních past nebo kosmetiky. Výroba a zpracování palmového oleje se také výrazným způsobem projevuje na emisích sklenikových plynů. K jakým změnám klimatu v Jižní Americe dochází, ilustruje následující prezentace Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu (The Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), vydaná Organizací spojených národů - dokument zde.

Se silnými dešti se od prosince potýká také severovýchod Brazílie.

Zdroj: CNN

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu