ZMĚNIT MÍSTO

Japonský hrad Himeji – Himedži - Himedži-džo

27.04.2022

Nejkrásnější hrad v Japonsku. Mistrovské stavební dílo ze dřeva. Je to jedna z nejstarších zachovalých staveb z japonského středověku. Po několika letech uzavření pro veřejnost z důvodu rekonstrukce znovu otevřel své brány a nyní opět vítá turisty ze všech koutů světa. Hrad fungoval nepřetržitě jako centrum feudálního panství téměř tři století, až do roku 1868, kdy padl šógun. V roce 1993 byl Himedži zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Hrad je zároveň japonským Národním kulturním pokladem.

Himedži-džo je nejlepším dochovaným příkladem japonské hradní architektury z počátku 17. století, který zahrnuje 83 budov s vysoce vyvinutými systémy obrany a důmyslnými ochrannými zařízeními z počátku období šógunů. Jde o mistrovské stavební dílo ze dřeva, spojující funkci s estetickou přitažlivostí, a to jak ve svém elegantním vzhledu sjednoceném bíle omítnutými hliněnými zdmi. díky svému zářivě bílému vzhledu je také někdy nazýván Hakurodžó nebo Širasagidžó (白鷺城, „Hrad bílé volavky“).

Jedním z nejdůležitějších obranných prvků hradu Himedži, a asi i nejznámějším, je matoucí labyrint cest vedoucích k hlavní věži. Brány, nádvoří a vnější hradby jsou uspořádány tak, aby nutily útočníky postupovat k hradní věži po spirále kolem hradu. To je vystavovalo neustálé palbě obránců po celou dobu jejich cesty k hlavní věži. Navíc měla tato přístupová cesta mnoho slepých konců. Ovšem Himedži nikdy nebyl napaden takovýmto způsobem, a tak obranný systém zůstal nevyzkoušený.

Himedži je navzdory své populaci také klidné město a po sérii fúzí se sousedními městy na severu se rozkládá na poměrně velkém území. Město se díky svému malebnému starojaponskému vzhledu objevilo v řadě japonských a zahraničních filmů, např. Poslední samuraj.


Předpověď počasí pro Himeji

Na Slunecno.cz najdete předpověď počasí i pro toto japonské město 

Počasí Himeji
Počasí Himeji - Slunečno.cz 

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrad_Himed%C5%BEi
https://whc.unesco.org/en/list/661/
https://wikitravel.org/en/Himeji

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu