ZMĚNIT MÍSTO

Květy ovocných stromů

27.04.2022

Kdy kvetou jednotlivé druhy ovocných stromů? Jaké květy mají broskev, hrušeň, jabloň, kdoule, mišpule, mandle, meruňka, nektarinka, švěstka, třešně nebo trnka? Víte které stromy kvetou v zimě?

Květy na fotografii zleva: broskev růžová, broskev bílá, hrušeň, jabloň, kdoule, mandle bílá, mandle růžová, meruňka, mišpule, nektarinka, švěstka, třešně bílá, třešeň růžový květ a trnka

Jednou z krásných věcí na květu ovocných stromů je to, že různé druhy a různé odrůdy kvetou v různou dobu, což vytváří sezónu, která trvá od února do května. Níže uvedené načasování se může lišit o několik týdnů v závislosti na aktuálním počasí a zeměpisné poloze.

Švestka třešňová ( Prunus cerasifera ) – únor až březen (jsou 3 odrůdy, nejpozději kvete růžová Nigra )
Mandle – únor
Meruňka – březen
Trnka (Blackthorn) – začátek března
Švestka – březen
Třešeň ( Prunus avium ) - začátek dubna
Hruška – duben
Jabloň – duben a květen
Kdoule – polovina května
Mišpule – polovina až konec května


V zimě kvetoucí třešeň růžová

Jsou tu také okrasné třešně pěstované v Japonsku, které sice neplodí, ale od zimy do pozdního jara nádherně kvetou. Existují desítky různých odrůd, včetně malých jemných růžových květů Prunus Okame , které kvetou koncem ledna, až po velké pěnivé bílé okvětní lístky Taihaku v březnu a sytě růžové pom-poms Kanzan začátkem dubna.

Mnoho lidí je zmateno, když vidí v zimě rozkvetlou třešeň a myslí si: „To se zbláznilo počasí!“. Je samozřejmě pravda, že teplejší zimy způsobují, že mnoho rostlin kvete dříve, ale ve skutečnosti existuje v zimě kvetoucí třešeň – Prunus subhirtella Autumnalis – která byla vyšlechtěna tak, aby kvetla již v listopadu.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu