ZMĚNIT MÍSTO

Katastrofální záplavy v Bangladéši

22.06.2022

Více než 100 mrtvých, miliony vysídlených při historických záplavách v Bangladéši a v severní Indii.
Úředníci se snaží pomoci mase lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy v zemích zaplavených přívalovými dešti, protože suché jídlo a pitná voda pomalu dochází.

Odkaz na video

Nejméně 116 lidí zemřelo a miliony domů byly zaplaveny poté, co dny monzunových lijáků způsobily katastrofální záplavy v Bangladéši a severovýchodní Indii, uvedly úřady.

Katastrofa zasáhla široký pás Bangladéše, což si vynutilo hromadné evakuace – až 100 000 lidí v nejhůře postižených oblastech – a miliony zůstaly uvězněny, uvádí The Associated Press.

Jen v Bangladéši bylo od začátku monzunových dešťů koncem minulého týdne zabito nejméně 38 lidí, uvedl list The New York Times . Severovýchodní administrativní část Sylhetu v Bangladéši opustilo asi 4 miliony lidí, což je asi čtvrtina jeho populace.

"Povodně jsou v regionu Sylhet nejhorší za 122 let," řekl agentuře Reuters Atiqul Haque, generální ředitel bangladéšského ministerstva pro zvládání katastrof, a dodal, že bylo zaplaveno tucet okresů na severu a severovýchodě.

Zásahy blesků vyvolané bouřemi zabily asi 20 lidí, včetně tří dětí ve věku 12 až 14 let, uvedli policejní úředníci pro The Guardian .

V severovýchodním indickém státě Ásám, který se nachází severně od Sylhetu, v neděli při záchranných operacích smetla povodeň dva policisty.

Představitelé státu Ásam uvedli, že asi 200 000 lidí bylo převezeno do provizorních přístřešků v 700 pomocných táborech, protože všechny hlavní řeky v Ásámu se podle agentury AP vzdouvaly nad úroveň nebezpečí. Řeka Brahmaputra, která teče téměř 800 km (500 mil) od Tibetu a do Bangladéše a Indie, se také vylila, zaplavila miliony domů a přerušila dopravní spojení.

V úterý úřady v Ásámu hlásily podle The Times nejméně 73 úmrtí ve státě. Nejméně 17 z těchto úmrtí bylo podle agentury AP důsledkem sesuvů půdy .

Nejméně pět lidí zahynulo v pondělí také při sesuvu půdy v sousedním státě Meghalaya, uvedl list The Times.

Celkově bylo kvůli záplavám vysídleno téměř 6 milionů lidí, uvedla tisková agentura Bangladéš Sangbad Sangstha (BSS).

Zdroj: www.accuweather.com

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu