ZMĚNIT MÍSTO

Ochrana rostlin před škůdci a chorobami

23.06.2022

Všechny zahrady, jakkoli pečlivě udržované, jsou útočištěm některých škůdců a chorob, ale přirozená obrana rostlin je obvykle schopna odrazit tyto nepřátele. I kdyby obrana nefungovala, většina rostlin může tolerovat určité poškození a přežije menší útok. Některé rostliny, zejména ovocné stromy, keře a zelenina jsou více náchylné k poškození škůdci a chorobami.

 

Chybná péče rostlinu oslabuje a způsobuje, že rostlina je napadnutelná a zranitelná. Není ovšem jedinou příčinou nemocí a napadení škůdci. Ve volné přírodě hrají významnou roli také jiné faktory: Regionálně a z roku na rok se měnící povětrnostní podmínky, pokračující zástavba krajiny, likvidace samoregulačních biotopů, škodliviny a mnohé další faktory se postarají o to, že v některých letech napáchají invaze puklic, mšic nebo vrtalek neplechu.

Slunéčka sedmitečná spořádají velké množství mšic a jsou požehnáním pro všechny volně rostoucí rostliny. Často ale na balkóně nebo terase nejsou zastoupena v dostatečném počtu a nestačí proti jiným škůdcům a nemocem. Tady pomůže jen prevence a včasná, zcela cílená opatření proti škůdcům.

Preventivní opatření

Prevence je vždy lepší než léčba: Optimální stanoviště, ošetřování podle individuálních potřeb rostliny, správné přezimování a přiměřená aklimatizace - to jsou důležité kroky k ochraně rostlin. K tomu se přidružují ještě další opatření:

Hygiena nádob a rostlin.
Používejte pouze čisté nádoby. Použité před novým osázením důkladně vydrhněte horkou mýdlovou vodou. Odstraňujte pravidelně listy a květy, které vypadají uschle, zvadle nebo nemocně. Větší místa řezů dezinfikujte práškem z dřevěného uhlí!


Pravidelná kontrola.
Pravidelně po celý rok kontrolujte své rostliny, především na zimním stanovišti . Na koncích výhonů a na pupenech se rády zdržují mšice. Všimejte si také spodní strany listů. Tak odhalíte mnoho škůdců a chorob již v počátečním stadiu, což ulehčí jejich likvidaci.Lesklé, lepkavé listy (výměšky škůdců) ukazují, že si na šťávě z výše ležících listů pochutnávají mšice, puklice nebo molice.

Posilování pletiv.
Během růstu zalévejte rostliny pravidelně nálevy z přesličky, kopřivy, kostivalu nebo řebříčku, obsahujícími kyselinu křemičitou, které zpevňují pletiva a zvyšují odolnost proti žravému hmyzu. Existují také hotové výrobky, které obsahují kombinaci přírodních mastných kyselin a rostlinných extraktů a účinně podporují odolnost vůči mykózám.

Postříkejte rostliny - také v zimě, kdy jsou bez listí - aromatickým sprejem z rostlinných vonných olejů. V nich obsažené hormony aktivují během vegetačního období růst rostlin, éterické oleje působí celoročně protibakteriálně a protimykoticky.

Udržování listů v suchu.
Snažte se zalévat pouze zeminu. Mokré listí bývá napadáno háďátkem, je citlivé ke spálení sluncem a k houbovým infekcím.

Správné rostliny v sousedství.
Poskytněte svým rostlinám sousedy, kteří odrážejí útoky škůdců. Afrikány, měsíčky nebo povíjnice lákají hmyz, který hubí mšice. Lichořeřišnice a zahradní řeřicha odpuzují také od ovocných stromků v květináčích mšici krvavou.
Tymián a česnek zabraňují houbovým infekcím například u růží a jahod, levandule odpuzuje mravence.

Volné, vzdušné stanoviště.
Vyhněte se příliš uzavřenému stanovišti, především na uzavřených balkónech. Dobře cirkulující vzduch, ne průvan, je stále ještě nejúčinnější ochranou před houbovými onemocněními.

Hnojení s mírou.
Rostliny nepřehnojujte, především ne dusíkem, který způsobuje, že rostlinné pletivo je pórovité a lehce napadnutelné mykózou. Dřeviny hnojte jen do srpna, aby mohlo dřevo vyzrát, to znamená zpevnit se. Pouze tak je na zimním stanovišti chráněno proti chorobám a škůdcům.

Ochrana před povětrnostními vlivy.
Rostliny, které špatně snášejí mokro, postavte v deštivých létech na zastřešené místo. Rostliny s křehkými listy chraňte před větrem a silným průvanem a rostliny choulostivé na chlad před mrazem.

Přírodní prostředky na ochranu rostlin

Extrakt z řas se získává z hnědých řas (Ascophyllum nodosum). Obsahuje 70 různých látek, stopové prvky, vitamíny, hormony, enzymy, proteiny a aminokyseliny, stimuluje růst a posiluje. Aplikuje se postřikem na list.

Řasový vápenec vysušuje různá stadia larev škodlivého hmyzu a používá se jako posyp proti mšicím a háďátkům.

Éterické oleje podporují růst, působí antisepticky a antimykoticky. Jsou obsaženy v aromatických sprejích, také v kombinaci s česnekem, šalvějí, tymiánem, cibulí, kozlíkem a heřmánkem.

Kyselina křemičitá je sloučenina křemíku, která zpevňuje pletiva. Je obsažená v horninové moučce. Léčivé zemině, oxidu křemičitém a vyskytuje se i ve výtažcích z přesličky, kopřivy a řebříčku.

Lecitin, známý jako prostředek na posílení nervů a přísada do potravin, se získává převážně ze sójových bobů. Lecitin zpevňuje povrch listů a výborně působí proti pravému padlí.

Prostředky podobné mýdlu, například na bázi draselných solí přírodních mastných kyselin, vnikají do těl hmyzu. Působí na buněčné membrány a zamezují dýchání, takže škůdci brzy umírají.

Parafinový olej nebo bílý olej je čištěný produkt ropy, který ve farmacii slouží jako základ mastí a který ucpává dýchací orgány škodlivého hmyzu.

Pyrethrinový extrakt se získává z květů řimbaby, Pyrethrum cinerariifolium, která se v Africe pěstuje na polích. Extrakt působí na nervový systém studenokrevných živočichů, například na hmyz a pavoukovce (také na ryby), není ale škodlivý pro včely.

Alternativní postřiky vlastní výroby

Výtažek z kopřivy proti mšicím
500 g čerstvé kopřivy (před květem) nechat louhovat v pěti litrech vody 12 až 24 hodin. Mšice postřikujte čerstvým, neředěným roztokem.

Pelyňkový čaj proti hmyzu
1 vrchovatou lžičku pelyňku pravého spařte 1 litrem vody. Přeceďte, nechte vychladnout. Neředěný čaj slouží k postřikům proti mšicím, nosatci listopasu, bělásku, pilatce a k postřikům cestiček mravenců.

Odvar z přesličky proti padlí
500 g čerstvé nebo 150 g sušené přesličky rolní nechat 24 hodin máčet v 5 l vody, pak 1/2 hodiny povařit. Nechat vystydnout, přecedit a postřik zředit v poměru 1:5. Používá se k postřiku,,na list" a k zálivce.

Česnekový čaj proti houbovým chorobám
1 středně velký stroužek česneku rozmačkejte a spařte 1 litrem vroucí vody. Přeceďte, nechte vychladnout. Aplikujte neředěný. Pomáhá také proti roztočíkům (sviluškám).

Možnosti boje se škůdci

Nesahejte vždy hned po jedu. V mnoha případech dosáhnete cíle i s jednoduchými prostředky. Mechanické potírání škůdců omezí jejich rozmnožování. Patří sem:

Odstranění napadených nebo nemocných částí rostliny.

Sbírání a odstraňování škůdců. Rostliny s tvrdými listy je možné osprchovat hadicí silným proudem vody. Důležité: Nekropte při plném slunci a kropte tak, aby byla rostlina do večera suchá.

Alternativní potírání škůdců používá některé prostředky biozahradníka, které ovšem nejsou vždy spolehlivé ( viz alternativní postřiky vlastní výroby ).

Biologické potírání škůdců spočívá v tom, že se proti škůdcům nasadí jejich biologičtí nepřátelé. Nejlépe to funguje v uzavřených prostorách. Úspěšní ve volné přírodě (tedy také na balkóně a terase) jsou:

• Dravé bejlomorky a zlatoočky proti mšicím (ne vždy se zdaří zcela).

• Parazitující háďátka proti nosatcům. Potřebují ale vlhkou půdu a teploty nad 13 °C, aby se mohly vyvíjet.

Bacillus thuringiensis proti housenkám.

K biologickým prostředkům patří také antimykotické prostředky obsahující lecitin a také řasový vápenec, který vysušuje larvy škodlivého hmyzu v různých stadiích a používá se k posypu mšic nebo háďátek. Kromě toho sem patří postřiky a posypové prostředky obsahující pyrethrin. Obsahují extrakt z květů řimbab (Pyrethrum) a rychle se na rostlině a v půdé odbourávají. Pyrethrin je neškodný pro včely, škodlivý je ovšem pro užitečný hmyz jako slunéčka sedmitečná, pestřenky a zlatoočky a také pro ryby.

Varování: Prostředky s pyrethrinem jsou vysoce jedovaté také pro člověka, pokud se dostanou do otevřených ran, na nemocnou pokožku nebo do krve.

Biotechnické potírání škůdců využívá přirozených reakcí škůdců na fyzikální nebo chemické podněty. Žluté tabulky nebo tyčinky jsou lapače hmyzu potřené vrstvou lepu, které díky své barvě lákají molice, vrtalky, smutnice a jiný létající hmyz - mezi jinými i užitečný. Proto je používejte jen na zimním stanovišti, ne venku!

Chemické prostředky se nasazují pouze tehdy, když všechna ostatní opatření selhala nebo u velmi cenných rostlin, kde je žádoucí rychlý efekt a nechcete riskovat žádné zbytečné škody.

• Insekticidy působí proti hmyzu a rostliny se jimi mohou stříkat, mohou se sypat na substrát nebo (u malých nádob) ve formě tyčinky zapíchnout do země.
• Akaricidy hubí roztoče.
• Fungicidy jsou prostředky proti houbám a plísním.
• Prostředky obsahující olej, například tzv. bílé oleje jako parafínový, jsou chemické prostředky přírodního původu. Zacpávají dýchací orgány hmyzu.
• Prostředky podobné mýdlům, například na bázi draselných solí přirozených mastných kyselin, vniknou do těl hmyzu. Působí na buněčné membrány a zabraňují dýchání, takže škůdci rychle hynou. Všechny uvedené produkty jsou k dostání ve specializovaných obchodech. Pokud správně rozeznáte škůdce nebo chorobu, nabídnou vám vhodný prostředek proti nim.

Pomoc při napadení škůdci

Svilušky: Rostlinu postavte na stinnější, chladnější a vlhčí místo. V horkých dnech ji bohatě zalévejte. Důkladně ji osprchujte vlažnou vodou a několikrát postříkejte prostředkem proti sviluškám. Preparáty měňte, protože svilušky se rychle stávají rezistentními. Rostliny s měkkými listy případně důkladně postříkejte komerčním mýdlovým prostředkem, rostliny s tvrdými listy přípravkem s parafínovým olejem (oba preparáty jsou k dostání ve specializovaných obchodech). Ošetření eventuálně zopakujte.

Štítenky, červci a vlnatky: Štítenky seškrábněte, odstraňte ,,pavučinky". Z listů smyjte lesklou, lepivou ,,medovici" a na ní nalétlé černě. Použijte parafínový olej a insekticidy.

Mšice: výtažek z kopřiv, pelyňkový čaj, komerční mýdlový přípravek, pyrethrinový sprej a jiné insekticidy. Dejte pozor na mravence, kteří si mšice drží jako „,dojnice" a odhánějí jejich přirozené nepřátele.

Molice: Insekticid. Na zimním stanovišti žluté tabulky.

Třásněnky: Rostliny přemístěte na chladnější a vlhčí místo. Použijte komerční mýdlový přípravek,pyrethrinový sprej a jiné insekticidy.

Pidikřísek šípkový: Růže před vyrašením postříkejte parafínovým olejem. Při napadení se používá komerční mýdlový přípravek nebo pyrethrinový sprej.

Vzpřímenky (moli), vrtalky: Odstraňte napadené listy, na kterých sedí larvy. Při silném napadení použijeme několikrát insekticid vždy s odstupem 10 až 14 dnů.

Nosatci: Brouky sbírejte v květnu až červnu a v srpnu až v září.Vysbírejte larvy v dosahu kořenů, případně polévejte vodou, do které přidejte parazitující nebo dravá háďátka (pokud je teplota půdy vyšší než 13 °C).

Ploštice: Škůdce nejlépe uvidíte za poledne, kdy se vyhřívá na listech (např. na durmanu, Datura/Brugmansia). Pak použijte insekticid.

Chřestovníček liliový: Brouky a larvy pravidelně sbírejte. Při silném postižení použijte pyrethrinový sprej nebo jiný insekticid.

Plži: Plže sbírejte ráno nebo večer za vlhka. V zahradě založte pivní pasti (pohárek s pivem zahrabeme až po okraj do země).

Píďalky: Píďalky a poškozené listy odstraňte. Použijte biologický postřik proti housenkám (Bacillus thuringiensis).

Pomoc při houbových chorobách

Pravé a nepravé padlí: Odstraňte postižené listy a zničte je. Použijte odvar z přesličky nebo fungicid obsahující lecitin či jiný specifický fungicid.

Plíseň šedá: Napadené části rostliny odstraňte. Rostlinu udržujte v suchu a na vzduchu. Nepřehnojujte dusíkem. Při silném postižení nasaďte fungicid.

Rzi: Napadené listy odstraňte, aplikujte fungicid.

Černě: Silně znečištěné listy odstraňte, slabě znečištěné omyjte vlažnou vodou. Odstraňte původce (mšice, puklice nebo červce, případně molice).

Skvrnitost listů: Rostliny postavte na sušší a vzdušnější místo. Fungicid.

Půdní plísně: Způsobují hnilobu kořenů, hlíz a oddenků, hnědnutí kořenů, hnilobu spodní části stonku a listů. Rostlinu dejte na lepší, především sušší stanoviště. Nemocné rostliny a jejich části odstraňte. Nedávejte do kompostu !!

Pomoc při bakteriálních chorobách

Rakovina oleandrů: Postižené výhony ihned zničte. Původce zůstane latentní, proto konečné vyléčení není možné.

Vadnutí pelargónií: Napadené listy a výhonky hned odstraňte. Místa řezu zasypejte rozdrceným dřevěným uhlím. Vyléčení není možné. Rostliny po odkvětu zlikvidujte. Nedávejte je na kompost a v žádném případě je dále nerozmnožujte!

Zdroje: Halina Heitzová - Balkónové rostliny; Guy Barter - Naučte se zahradničit

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu