ZMĚNIT MÍSTO

Jak se housenka promění v motýla

24.06.2022

Jako děti se mnozí z nás dozvídají o podivuhodném procesu, při kterém se housenka proměňuje v motýla. Příběh obvykle začíná velmi hladovou housenkou, která se vylíhne z vajíčka. Housenka, nebo to, co se více vědecky nazývá larva, se nacpe listy, roste baculatější a delší v řadě línání, při kterých svléká kůži. Jednoho dne housenka přestane žrát, visí hlavou dolů na větvičce nebo listu a spřádá si hedvábný kokon nebo se slije do lesklé kukly. Housenka ve svém ochranném obalu radikálně proměňuje své tělo, až se nakonec objeví jako motýl nebo můra.

Odkaz na video

Životní cyklus motýla

Motýl a můra se vyvíjejí procesem zvaným metamorfóza . Toto je řecké slovo, které znamená transformaci nebo změnu tvaru .

Hmyz má dva běžné typy metamorfózy. Kobylky, cvrčci, vážky a švábi mají neúplnou proměnu . Mláďata (nazývaná nymfa) obvykle vypadají jako malí dospělí, ale bez křídel.

Motýli, můry, brouci, mouchy a včely mají úplnou metamorfózu . Mládě (nazývané larva místo nymfy) se velmi liší od dospělých. Obvykle také jí různé druhy potravin.

Metamorfóza motýlů a můr má čtyři fáze: vajíčko, larva, kukla a dospělec.

Odkaz na video

Vajíčko

Vajíčka klade na rostliny dospělá samice motýla. Tyto rostliny se pak stanou potravou pro líhnoucí se housenky.

Vejce lze snášet od jara, léta nebo podzimu. To závisí na druhu motýla. Samičky kladou hodně vajíček najednou, aby alespoň některá přežila.

Motýlí vejce mohou být velmi malá.

Odkaz na video

Housenka: Fáze krmení

Dalším stádiem je larva. To se také nazývá housenka, pokud je hmyzem motýl nebo můra.

Úkolem housenky je jíst a jíst a jíst. Jak housenka roste, roztrhne si kůži a asi 4x až 5x se svléká. Potraviny snědené v této době se skladují a požívají je později dospělci.

Housenky mohou během této fáze narůst 100krát své velikosti. Například motýlí vejce monarchy má velikost špendlíkové hlavičky a housenka, která se z tohoto drobného vajíčka vylíhne, není o moc větší. Ale během několika týdnů vyroste až na 5 centimetrů.

Kukla:Přechodná fáze

Když housenka doroste a přestane přijímat potravu, stane se z ní kukla. 

V závislosti na druhu může být kukla zavěšená pod větví, skrytá v listech nebo pohřbená pod zemí. Kukla mnoha můr je chráněna uvnitř zámotku hedvábím.

Tato fáze může trvat několik týdnů, měsíc nebo i déle. Některé druhy mají stádium kukly, které trvá dva roky.

Může to vypadat, že se nic neděje, ale uvnitř se dějí velké změny. Speciální buňky, které byly přítomny v larvě, nyní rychle rostou. Stanou se z nich nohy, křídla, oči a další části dospělého motýla. Mnoho z původních buněk larev poskytne energii pro tyto rostoucí dospělé buňky. Uvnitř kukly se celé tělo reorganizuje, až se vylíhne dospělý jedinec (imago).

Dospělci: Reprodukční fáze

Stádium dospělosti je to, na co většina lidí myslí, když myslí na motýly. Vypadají velmi odlišně od larvy. Housenka má několik drobných očí, zavalité nohy a velmi krátká tykadla. Dospělí mají dlouhé nohy, dlouhá tykadla a složené oči. Mohou také létat pomocí svých velkých a barevných křídel. Jediná věc, kterou nemohou udělat, je růst.

Úkolem housenky bylo jíst. Úkolem dospělce je pářit se a klást vajíčka. Některé druhy dospělých motýlů získávají energii krmením nektarem z květů, ale mnoho druhů se nekrmí vůbec.

Létání přijde vhod. Dospělá samice může snadno létat z místa na místo, aby našla tu správnou rostlinu pro svá vajíčka. To je důležité, protože housenky nemohou cestovat daleko.

Většina dospělých motýlů žije pouze jeden nebo dva týdny, ale některé druhy během zimy hibernují a mohou žít několik měsíců.

Zdroje: www.ansp.orgwww.scientificamerican.com

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu