ZMĚNIT MÍSTO

Kachny s mláďaty

03.08.2022

Kachna je české rodové jméno pro menší vodní ptáky. Jako kachny se též obecně označují všichni ptáci z čeledi kachnovitých, jsou-li menší než husy nebo labutě. Název kachny a kačera je odvozen od zvuků, které vydávají. Tedy kachna vydává káchání a kačer vydává káčání. Samičky kachen sedí na vejcích necelé 4 týdny, ihned po vylíhnutí se káčata dokáží pohybovat po vodě, na létání si musí další dva měsíce počkat.

Podle způsobu obživy se kachnovití dělí na plovavé a potápivé kachny: plovavé kachny si hledají potravu v mělčích vodách, „panáčkují“, hlavu mají sice pod vodou, ale ocas vystrkují nad hladinu. Potápivé kachny se naproti tomu potápějí pod hladinu celé a dostanou se tak ke dnu i v hlubších vodách.

Díky kroužkování víme, že české divoké kachny zimují v severní Itálii, jihovýchodní Francii a na pobřeží Španělska, odkud se v březnu vracejí. Jejich hejna, která vídáme na českých řekách i v zimě, tvoří přistěhovalci ze severu a Sibiře, i když mnohé naše kachny už na jih neodlétají.

Jaký je rozdíl mezi kachnou a Kačenou?
U téměř všech druhů kachen bývají samci vždy větší než samičky. Kromě toho, že mají obecně větší tělesnou hmotnost, mají kačeři také větší hlavy a tlustší krk než kačeny.


Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kachna

https://m.facebook.com/zivotpodlekarol/photos/jak-d%C4%9Bl%C3%A1-kachna-mo%C5%BEn%C3%A1-se-pt%C3%A1te-co-je-to-za-ot%C3%A1zku-no-na-to-v%C3%A1m-hned-miler%C3%A1da-odp/1201662570344848/

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/498524/ptaci-odletaji-do-teplych-krajin-ktere-druhy-nas-opousti.html

https://www.slepicar.cz/blog/663-rozeznat-kachnu-od-kacera-nebylo-nikdy-jednodussi.html

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu