ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Yasuní

09.08.2022

Biosférická rezervace Yasuni se nachází v amazonské oblasti v provincii Napo na severu Ekvádoru. Dominantním ekosystémem je vlhký tropický deštný les, který je součástí povodí horní Amazonky. Biosférická rezervace Yasuni je jednou z oblastí s největší biodiverzitou na metr čtvereční na planetě. Biosférickou rezervaci tvoří z 99,73 % původní přirozená vegetace.

foto:depositphotos

Mastofauna je zastoupena 204 druhy (11 řádů a 31 čeledí). 80 % druhů je nočních a tvoří je výhradně velcí savci. Nejhojnějšími druhy jsou netopýři s různými biotopy, včetně primitivních hmyzožravců Myotis sp. a netopýra upířího (Desmodus rotundus), který se živí krví. Biosférická rezervace Yasuni je jednou z nejrozmanitějších ornitologických lokalit na světě, je zde registrováno 610 druhů ptáků. Mnoho registrovaných druhů ptáků je považováno za vzácné, křehké nebo zranitelné.Bylo zaznamenáno 139 druhů obojživelníků a 121 druhů plazů. Nejhojnějšími obojživelníky jsou stromové žáby.Hadi jsou nejrozšířenějšími plazy s 62 druhy.

Obyvatelstvo čítá asi 19 900 obyvatel (2010), přičemž se odhaduje, že 200 až 300 lidí žije v dobrovolné izolaci.

Hlavními etnickými skupinami jsou Waorani, Kichwa a Shuar a také osadníci. Velký význam má v této oblasti produkce kávy, dále kukuřice, plantejnu, kakaa, rýže, ale i banánů a manioku na mnohem menší obdělávané ploše.

Káva a kakao jsou určeny pro zemědělský průmysl a vývoz, zatímco kukuřice a rýže jsou určeny pro vlastní spotřebu. Obyvatelé pracují také v odvětví cestovního ruchu, především jako turističtí průvodci a organizátoři zájezdů. 18,3 % prokázaných zásob ropy v zemi se těží z ropného pole Ishpingo Tambococha-Tiputini (ITT) v národním parku Yasuni. Těžbu ropy monitoruje stát, aby minimalizoval její případné dopady.

 

Zdroj: UNESCO

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.