ZMĚNIT MÍSTO

Světový den slonů - 10 faktů o slonech

12.08.2022

12.8. je Světový den slonů. Sloni jsou největší existující suchozemská zvířata. K charakteristickým rysům slonů patří dlouhá chobotnice nazývaná chobot , kly, velké ušní klapky, sloupovité nohy a tuhá, ale citlivá kůže. Chobot se používá k dýchání, přinášení potravy a vody k ústům a uchopování předmětů. Kly, které jsou odvozeny ze zubů řezáků, slouží jak jako zbraně, tak jako nástroje pro pohyb předmětů a kopání. Velké klapky na uši pomáhají udržovat stálou tělesnou teplotu i při komunikaci.

obrázky: pixabay

10 FAKTŮ O SLONECH

1. NEJVĚTŠÍ SUCHOZEMSKÉ ZVÍŘE NA SVĚTĚ
Slon africký je největší suchozemské zvíře na světě. Dospělí samci neboli sloni býci, dosahují výšky až 3 metrů a váží v průměru až 6 000 kg. Samci dosáhnou své plné velikosti až ve 35–40 letech – to je více než polovina jejich délky života, protože divocí sloni se mohou dožít až 60–70 let. A nejde jen o dospělé – dokonce i lýtka jsou obrovská! Při narození může slůně vážit 120 kg.

2. TŘI DRUHY ROZEZNÁTE PODLE UŠÍ
Existují tři druhy slonů: africká savana (Bush), africká lesní a asijská. Uši afrických slonů jsou mnohem větší než jejich bratranci a jsou popisovány ve tvaru afrického kontinentu, zatímco uši asijských slonů mají tvar indického subkontinentu. Je zde také rozdíl v chobotu – afričtí sloni mají na špičce chobotu dva „prsty“, zatímco asijští sloni mají jeden.

3. JEJICH CHOBOTY MAJÍ ŠÍLENÉ DOVEDNOSTI
Sloni mají ve svém trupu asi 150 000 svalových jednotek. Jejich choboty jsou možná nejcitlivějším orgánem nalezeným u jakéhokoli savce – asijští sloni byli viděni, jak zvednou burský oříšek, vyloupou ho, skořápku vyfouknou a ořech snědí. Sloni pomocí chobotů nasávají vodu k pití – může obsahovat až 8 litrů vody. Své chobotky používají také jako šnorchl při plavání.

4. JEJICH KLY JSOU VLASTNĚ ZUBY
Sloní kly jsou ve skutečnosti zvětšené řezáky, které se poprvé objevují, když jsou sloni ve věku okolo 2 let. Kly pokračují v růstu po celý život. Kly se používají jako pomoc při krmení - okusování kůry stromů nebo vykopávání kořenů - nebo jako obrana při boji. Ale tyto krásné kly často způsobují hlavní nebezpečí pro slony ze strany lidí. Jsou totiž vyrobeny ze slonoviny; která je velmi žádaný a ceněný předmět.

5. MAJÍ SILNOU KŮŽI
Sloní kůže má na většině míst tloušťku 2,5 cm. Záhyby a vrásky na jejich pokožce dokážou zadržet až 10krát více vody než plochá kůže, což je pomáhá ochlazovat. Udržují svou pokožku čistou a chrání se před spálením od slunce pravidelnými prachovými a bahenními koupelemi.

6. SLONI NEUSTÁLE JEDÍ
Sloni jedí trávy, listy, keře, ovoce a kořeny v závislosti na ročním období a jejich stanovišti. Když je obzvlášť sucho, sloni sežerou více dřevnatých částí stromů a keřů, jako jsou větvičky, větve a kůra. Potřebují sníst až 150 kg jídla denně – to je asi 375 plechovek pečených fazolí – i když polovinu z toho může tělo nechat nestrávené. Sloni jedí tolik, že mohou strávit až tři čtvrtiny dne jen jídlem.

7. KOMUNIKUJÍ PROSTŘEDNICTVÍM VIBRACÍ
Sloni komunikují různými způsoby – včetně zvuků, jako je volání trubek (některé zvuky jsou příliš tiché, aby je lidé slyšeli), řeč těla, dotek a vůně. Mohou také komunikovat prostřednictvím seismických signálů - zvuků, které vytvářejí vibrace v zemi - které mohou detekovat prostřednictvím svých kostí.

8. SLŮNĚ MŮŽE STÁT DO 20 MINUT PO NAROZENÍ
Je úžasné, že sloní mláďata jsou schopna stát do 20 minut po narození a mohou chodit do 1 hodiny. Po dvou dnech dokážou držet krok se stádem. Tato neuvěřitelná technika přežití znamená, že stáda slonů mohou neustále migrovat za potravou a vodou, aby se jim lépe dařilo.

9. SLON NIKDY NEZAPOMENE
Sloní spánkový lalok (oblast mozku spojená s pamětí) je větší a hustší než u lidí – odtud se říká „sloni nikdy nezapomenou“ nebo také ,,ty máš sloní paměť" nebo ,,mít paměť jako slon".

10. PŘIBLIŽNĚ 90 % AFRICKÝCH SLONŮ BYLO VYHUBENO V MINULÉM STOLETÍ
Přibližně 90 % afrických slonů bylo vyhubeno v minulém století – z velké části kvůli obchodu se slonovinou – takže dnes žije odhadem 415 000 divokých slonů. Ohroženi jsou také asijští sloni, kterých za poslední tři generace ubylo nejméně o 50 %. Ve volné přírodě jich zbývá jen asi 45 000. Vzhledem k tomu, že se jejich stanoviště neustále mění, štěpí a ztrácí kvůli výstavbě lidských sídel a rozvoji zemědělství, je pro populace asijských slonů obtížnější sledovat své tradiční migrační trasy, aby se dostali k vodě, krmení a hnízdišti, a dostávají se do často nebezpečného kontaktu s lidmi.

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Elephant

https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/elephants

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu