ZMĚNIT MÍSTO

Jak se chránit před tornády

02.04.2023

Na jižní Moravě se znovu v roce 2023 stejně jako v roce 2022 objevilo tornádo. Mohou se objevit kdykoliv znovu všude na území České republiky nebo kdekoliv jinde v Evropě. Již to není pouze doména Spojených států amerických. Je čas připravit se na jeden z nejničivějších typů počasí na světě: tornáda.

V průměru Spojené státy zaznamenají více než 1200 tornád ročně, což je mnohem více než kdekoliv jinde.
Zatímco tornáda mohou být smrtelná, existují kroky, které můžete podniknout, abyste ochránili sebe a své blízké před, během a po katastrofě.


Bezpečný úkryt před tornádem

Existuje několik míst, která vás nejvíce ochrání před tornádem.
• Podzemí – sklep nebo sklep je nejbezpečnějším místem, kde se můžete chránit před prudkými větry tornáda.
• První patro ve vnitřní místnosti -- V domácnosti by toto místo mohla být koupelna nebo šatna bez oken. Postavte mezi sebe a venkovní prostor co nejvíce zdí.


Nebezpečná místa

• Mobilní domy - Přívěsy jsou lehké a při silném větru se snadno převrhnou, takže jsou jedním z nejhorších míst, kde se během tornáda pohybovat. Pokud obdržíte varování před tornádem, když jste v mobilním domě, měli byste jít do nejbližší robustní budovy. Pokud není k dispozici spolehlivý úkryt, další nejlepší možností je ležet v příkopu a chránit si hlavu před poletujícími úlomky.
• Auta - vozidlo není bezpečné místo, pokud vás ohrožuje tornádo. I když jedna studie zjistila, že lidé připoutaní v autě jsou obecně bezpečnější než ti, kteří zůstávají v mobilním domě. Pokud jste tedy ve vozidle během varování před tornádem, nejlepší možností je opustit vozidlo a hledat úkryt v nejbližší trvalé budově. Pokud to není možné, odborníci doporučují, abyste si buď zapnuli bezpečnostní pás a přikrčili se v autě, nebo opustili vozidlo a lehli si do blízkého příkopu.


Velmi nebezpečná místa

• Pod dálničními nadjezdy – Úkryt pod mostem se může zdát jako dobrá volba, pokud uvíznete v autě, ale úzký průchod může působit jako trychtýř a zesilovat vítr .
• Venku - Pokud jste uvízli venku během varování před tornádem, neexistují žádné bezpečné možnosti. Jako absolutní poslední možnost se držte dál od stromů nebo jiných volně stojících předmětů, skrčte se v nejníže položené oblasti, kterou najdete, a zakryjte si hlavu.
• Vyšší patra – Pokud bydlíte v horním patře činžovního domu nebo pracujete ve vysoké kancelářské budově, najděte způsob, jak bezpečně vyhledat úkryt v prvním patře. Vnitřní chodba může být sázkou na jistotu.
• Sklady, obchodní domy, obchody s potravinami -- Struktury s velkými otevřenými prostory jsou zvláště náchylné ke zhroucení, a to i v případě relativně slabých tornád . Pokud je to možné, najděte si malou uzavřenou oblast, kde se budete ukrývat, a vyhněte se vnějším zdem budovy.


Chraňte se

• Zakryjte si hlavu - Nejlepší radou je mít po ruce helmu. Přinejmenším si zakryjte hlavu rukama. Pokud máte čas, položení matrace přes vás může také pomoci udržet vás v bezpečí.
• Buďte hlasití – Meteorologové doporučují, abyste měli vzduchový klakson nebo píšťalku, kdekoli se ukryjete, aby vás mohli první zasahující slyšet, pokud vás zasypou trosky.
• Mějte zásoby -- Mějte ve svém úkrytu potřebné materiály pro první pomoc pro případ zranění.
• Noste boty - Pokud se tornádo objeví, mohou tam být nebezpečné úlomky, na které nebudete chtít šlápnout.
• Vyhněte se nebezpečnému materiálu - Pokud uvíznete v poškozené budově, dbejte na to, abyste se drželi v dostatečné vzdálenosti od spadlého elektrického vedení, přerušeného vedení plynu a ostrých předmětů.


zdroj: edition.cnn.com

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu