ZMĚNIT MÍSTO

NASA úspěšně narazila do asteroidu

27.09.2022

Kosmická loď NASA DART narazila v pondělí večer čelně do malého asteroidu, aby otestovala jeden z potenciálních způsobů, jak odklonit asteroid, když je namířen k Zemi. Ve videu NASA se na srážku můžete podívat.

Nyní, když DART zasáhl Dimorphos podle plánu, bude NASA moci otestovat teorii kinetické impaktorové obrany Země.

"Smyslem kinetického impaktoru je narazit kosmickou lodí do asteroidu a tím pak změnit jeho oběžnou dráhu kolem Slunce," řekl planetární astronom Andy Rivkin z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

Po ohromujícím úspěchu dopadu DARTu Adams řekl, že pozemšťané "by měli v noci lépe spát" a označil první test planetární obrany za úspěch.

DART s sebou přivezl společníka v podobě malé kosmické lodi postavené Italskou kosmickou agenturou (Agenzia Spaziale Italiana) s názvem LICIACube.

Tři minuty poté, co DART zasáhl přímý zásah, LICIACube proletěl kolem asteroidu, aby prozkoumal poškození. Italská kosmická loď zaznamená oblast dopadu, trosky a poslední okamžiky DART pomocí dvou kamer, LUKE a LEIA.

Vědci z celého světa pomocí pozemních dalekohledů sledovali oběžnou dráhu binárního systému asteroidů během dopadu a po něm. Vědci z pozemních dalekohledů již hlásí, co viděli.

zdroj: foxweather

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu