ZMĚNIT MÍSTO

Evropa se za posledních 30 let oteplila rychleji

09.11.2022

Nová zpráva Světové meteorologické organizace State of the Climate in Europe uvádí, že se Evropa otepluje rychleji, než kterýkoliv jiný region. Zpráva ukazuje, že teploty v Evropě vzrostly za posledních 30 let více než dvojnásobkem celosvětového průměru – rychlostí asi 0,5 stupně Celsia za desetiletí.

fotografie: depositphotos

Zpráva WMO přišla před mezinárodním klimatickým summitem OSN v Egyptě a je jednou ze série zpráv z posledních několika týdnů, které ukazují, jak se svět vzdaluje svých cílů v oblasti klimatu . Nejenže zemím chybí stopa ve snaze snížit emise fosilních paliv oteplování planety, ale měření ukazují, že teploty již raketově rostou.

Globální teplota již od průmyslové revoluce vzrostla přibližně o 1,2 stupně a vědci varovali, že by tato teplota měla být omezena na pouhých 1,5 stupně , aby se předešlo nejzávažnějším dopadům klimatické krize.

Od začátku července byl počet lesních požárů v EU čtyřnásobek 15letého průměru . Smrtící, rekordní vlna veder ve Spojeném království narušila veřejné zdraví a narušila infrastrukturu. Výjimečné sucho sužovalo kontinent letos v létě a vysušilo některé z hospodářsky nejvýznamnějších světových řek. A to sucho, které přišlo rok po jedné z nejničivějších povodní, jaké kdy Evropa viděla.

V roce 2021, posledním celém roce zahrnutém ve středeční analýze, bylo více než půl milionu lidí přímo ovlivněno klimatickými událostmi. Extrémní počasí způsobilo ekonomické škody přesahující 50 miliard Euro. A zrychlené oteplování způsobilo, že alpské ledovce ztratily v letech 1997 až 2021 tloušťku ledu o 30 metrů, uvádí zpráva.

„Evropa představuje živý obraz oteplujícího se světa a připomíná nám, že ani dobře připravené společnosti nejsou v bezpečí před dopady extrémních povětrnostních jevů,“ uvedl ve zprávě generální tajemník WMO Petteri Taalas. „V letošním roce, stejně jako v roce 2021, byly velké části Evropy postiženy rozsáhlými vlnami veder a suchem, které podněcovaly lesní požáry. V roce 2021 způsobily mimořádné povodně smrt a zkázu.“

Taalas ve svém prohlášení dále uvedl, že ačkoli tempo Evropy ve snižování emisí oteplování planet bylo „dobré“, jejich ambice v této oblasti „by se měly dále zvyšovat“.

Zrychlené oteplování způsobilo, že alpské ledovce ztratily v letech 1997 až 2021 tloušťku ledu o 30 metrů, uvádí zpráva. A v Grónsku, které je pokryto regionální analýzou WMO, pršelo vůbec poprvé v roce 2021 na vrcholové stanici vysoko na ledovém příkrovu.

„Evropská společnost je zranitelná vůči proměnlivosti klimatu a změnám, ale Evropa je také v popředí mezinárodního úsilí o zmírnění změny klimatu a vyvíjení inovativních řešení pro přizpůsobení se novému klimatu, se kterým budou muset Evropané žít,“ uvedl v prohlášení Carlo Buontempo, ředitel Copernicus Climate Change Service.

Zpráva WMO uvádí, že emise skleníkových plynů se mezi lety 1990 a 2020 snížily o 31 %. Cílem bloku je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 % oproti úrovni z roku 1990.

Zdroj: CNN

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu