ZMĚNIT MÍSTO

Deja vu? V Indickém oceánu se formuje další cyklon

25.11.2013

25. listopadu 2013 - Slunečno.cz - Zatímco letošní hurikánová sezona, která je již téměř u konce, byla výrazně podprůměrná a vznikly během ní pouze dva hurikány (Humberto a Ingrid, oba dosáhly pouze 1. kategorie), aktuální sezona v Tichém a Indickém oceánu je mnohem bohatší. Dohromady vzniklo v obou jmenovaných oceánech v průběhu roku 2013 na desítky bouří, do paměti lidí se však dostaly bouře posledních týdnů.

V rámci tohoto roku se zajisté „nejslavnější“ bouří stal tajfun Haiyan, který je jedním z nejsilnějších tajfunů v historii. Systém se zformoval 3. Listopadu 2013 v Tichém oceánu východně od Filipín a zcela zanikl po 11. Listopadu. Při svém postupu na západ stále zesiloval a tlak uvnitř systému klesl při vrcholu pod 900 hPa (rekord dosud drží tajfun Tip s tlakem 870 hPa), vítr dosahoval v maximální rychlosti přes 270 km/h. V plné síle pak následně zasáhl souostroví Filipíny, kde napáchal obrovské škody na majetku i na přírodním bohatství, taktéž má na svědomí řadu lidských životů.

Jen o pár týdnů dříve vznikla jiná silná bouře, tentokrát však v Indickém oceánu. Cyklon Phailin, který se vytvořil 4. října 2013 a zanikl o deset dní později, si v Indii vyžádal největší evakuaci za několik posledních desítek let, kdy východní pobřeží muselo opustit více než půl milionu obyvatel. Vítr dosahoval v maximech rychlosti až 260 kmh.

Nyní, po více než měsíci, se možná bude opakovat podobná situace. V Andamanském moři se totiž vytvořila další tropická bouře, která nabírá na síle. Rychlost větru dosahovala během nedělního večera více než 100 km/h a v dalších dnech bude nadále sílit, postupně by měla přerůst v cyklon. Bouře postupuje severozápadním směrem a více méně přesně kopíruje dráhu cyklonu Phailin. Pokud se tedy aktuální prognózy vyplní, Indii během krátké doby zasáhne další silná bouře.

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu