ZMĚNIT MÍSTO

Astonomické léto. Slunovrat a Svatojánská noc.

21.06.2023

Začíná astronomické léto, dříve zvané jako Slunovrat. Jedná se o den s nejdelším slunečním svitem v roce, kdy se naše polokoule nejvíce přikloní ke Slunci. S tím je již spojený tradiční slovanský svátek Svatojánská noc, dva dny po Slunovratu.

fotografie: ukrajinské dívky, depositphotos
autor:Kalinovskiy

Začátek astronomického léta: Co to znamená a kdy to nastane?


Astronomické léto je jedno z čtyř ročních období, které je definováno polohou Země vůči Slunci. Začíná letním slunovratem, tedy okamžikem, kdy Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu své dráhy na obloze a naše severní polokoule se nejvíce přikloní ke Slunci. V tomto okamžiku je na severní polokouli nejdelší den a nejkratší noc v roce, zatímco na jižní polokouli je to naopak.

Letní slunovrat může nastat 20., 21. nebo výjimečně i 22. června podle středoevropského letního času (SELČ). Datum se mění kvůli odchylkám mezi astronomickým a kalendářním rokem, které se dorovnávají zařazením přestupných let. V roce 2023 bude letní slunovrat 21. června v 16 hodin a 57 minut SELČ1. V tomto okamžiku bude Slunce vstupovat do znamení Raka a jeho paprsky budou dopadat kolmo na zemi na obratníku Raka.

Astronomické léto končí podzimní rovnodenností, tedy okamžikem, kdy Slunce přechází přes rovník (ocitne se na rovníku v nadhlavníku). Tento okamžik vychází obvykle na 23. září. Během astronomického léta se zkracují dny a prodlužují noci.

Astronomické léto je nejdelší ze všech ročních období a pořád se prodlužuje kvůli změnám zemské dráhy. Do roku 3000 se léto prodlouží o 6 hodin a 29 minut a v roce 4000 bude léto oproti dnešku o 6 hodin a 43 minut delší. Potom se začne zase zkracovat.

Začátek astronomického léta je také spojen s různými tradicemi a oslavami, které mají původ v dávných kulturách. Například Slované slavili Svatojánskou noc, která nastala dva dny po letním Slunovratu, tedy 23. června, a která byla spojená s magií, láskou a ohněm. Keltové zase uctívali boha slunce Luga a zapalovali ohně na vrcholech hor.

Začátek astronomického léta je tedy zajímavým fenoménem, který má vliv na délku dne a noci, teplotu, životní prostředí i lidskou kulturu.

 

Zdroje:

1: První letní den 2023: Kdy je slunovrat a proč se léto prodlužuje? | Pro ženy | Blesk.cz

2: LETNÍ SLUNOVRAT 2023: Kdy začíná astronomické léto? | RadímeJAK.cz

3: Léto – Wikipedie

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu