ZMĚNIT MÍSTO

Šéfka WFP vyzývá k naléhavé klimatické akci

12.11.2023

ŘÍM – V pátek 10.11.2023 Cindy McCainová, výkonná ředitelka Světového potravinového programu (WFP), a Dr. Sultan Al Jaber, prezident Konference OSN o změně klimatu (COP28), vyzvali k naléhavé akci ke zvýšení humanitární činnosti v křehkých a konfliktem postižených oblastech.

Jejich výzva přichází před Deklarací COP28 o klimatu, obnově, zotavení a míru, která bude usilovat o transformační opatření na frontách klimatické krize a bude oficiálně zahájena 3. prosince na COP28.

Globální bilance, první zpráva o Pařížské dohodě, ukázala, že svět se nebezpečně blíží k trvalému překročení kritického limitu 1,5 °C globálního oteplování a dopady jsou pociťovány ve všech regionech světa, přičemž nejvíce jsou postiženy nejzranitelnější oblasti.

"Mnohé z nejzranitelnějších zemí světa jsou nejvíce postiženy změnou klimatu. Klima je již tak zpustošené konflikty, nejistotou a chudobou, že je akcelerátorem humanitárních potřeb. Výsledkem je více hladu, více chudoby, více nejistoty a více migrace," řekla McCainová. "Většina těchto míst se ke změně klimatu takřka ničím nepřispěla, přesto za ni platí nejvyšší cenu. Svět se musí spojit, aby podpořil ty, kteří jsou na frontách této krize - cokoli menšího je prostě nepřijatelné."

V křehkých a konfliktem postižených oblastech ovlivňují extrémní povětrnostní události ročně trojnásobek lidí ve srovnání s jinými zeměmi. Přesto lidé žijící v extrémně křehkých státech dostávají zlomek - až 80krát méně - klimatických financí ve srovnání s těmi v nekřehkých státech.

I když je životně důležitá pomoc po klimatických katastrofách, je stejně důležité připravit se a budovat odolnost, abychom se prolomili z bludného kruhu krize a reakce, zejména v době, kdy humanitární systém bojuje o to, aby udržel krok s tempem eskalujících krizí. Více financí musí být nasměrováno do komunit a zemí na iniciativy, jako je připravenost na katastrofy a včasná akce, jakož i na posilování místních systémů a podporu malých zemědělců, aby chránily ty, kteří jsou nejvíce vystaveni klimatickým šokům.

"Předsednictví COP28 je hluboce odhodláno postavit životy a obživu lidí do centra svého úsilí," řekl Al Jaber. "COP28 bude první COP, která věnuje jeden den klimatu, pomoci, zotavení a míru. Změna klimatu ovlivňuje celé lidstvo, ale ne všechny stejně."

"Jako nejinkluzivnější COP doposud poskytneme platformu, kde budou slyšet všechny hlasy a nikdo nezůstane pozadu. Děláme z toho prioritu a vyzýváme všechny vlády, soukromý sektor a regionální a mezinárodní organizace, aby podpořily tuto věc podpořením deklarace a závazkem k posílení financování, posílení kapacit a partnerství," dodal Al Jaber.

COP28 o klimatu, obnově, zotavení a míru získává v současné době podporu vlád, mezinárodních a regionálních organizací, mezinárodních finančních institucí, filantropických subjektů a aktérů v oblasti klimatu, životního prostředí, rozvoje, humanitární pomoci a míru. Snaží se o kolektivní závazek zvýšit klimatickou akci, investice a absorpční kapacitu v zemích a komunitách postižených konfliktem.

Darovat finance na potřebné zdroje můžete zde: https://donate.wfp.org/

Zdroj: https://www.wfp.org/news/
Překlad: https://g.co/bard/
(redakčne upraveno)

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu